IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ нараснаха рекордно през юни

Администрацията на президента Джо Байдън ще предложи промени за увеличаване на достъпните жилища и имотите под наем

13:56 | 01.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Цените на жилищата в САЩ достигнаха рекорд през юни, тъй като силното търсене е продължило да изпреварва броя на жилищата на пазара, пише Wall Street Journal.

Индексът за цените на жилищата S&P CoreLogic Case-Shiller, който отчита средните цени в големите градове в страната, се е повишил с 18,6% за една година до края на юни спрямо ръста от 16,8% на годишна база предходния месец. Юни бележи най-бързия темп на покачване на цените на жилищата на годишна база от създаването на индекса през 1987 г.

Цените на жилищата отвъд Океана нараснаха рязко тази година, тъй като наличностите от домове за продажба остават под обичайните нива, а ултраниските лихви стимулират търсенето. Обявените за продажба домове през пролетта и лятото на тази година обикновено получаваха многобройни оферти и се продаваха над офертната цена.

Индексът Case-Shiller, който отчита данни за повторни продажби, има закъснение от два месеца. От юни насам треската на жилищния пазар в САЩ леко се забави, въпреки че цените продължават да растат с бърз темп. Средната продажна цена на съществуващи жилища през юли нарасна със 17,8% на годишна база до 359 900 долара, показаха данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR), публикувани по-рано този месец.

Броят на жилищата за продажба леко се увеличи през последните седмици, но наличностите остават ниски, особено за жилищата в по-долния ценови сегмент. Активните обяви през четирите седмици до 22 август са нараснали с 16% спрямо неотдавнашното си дъно през четирите седмици до март, но все пак са с 23% по-малко спрямо година по-рано, сочат данни на компанията Redfin.

Продажбите на жилища със сключен предварителен договор между купувач и продавач, които са индикатор за активността през идните месеци, са намалели с 1,8% през юли спрямо юни, което е втори пореден месец на спад, показаха данни на NAR в понеделник. Жилищният пазар обичайно забавя темпове след края на лятото, тъй като семействата често се местят преди началото на учебната година.

Финикс е американският пазар с най-бързо поскъпване на жилищата за 25-и пореден месец. Там цените са нараснали с 29,3%, продължавайки рекордното си покачване. Сан Диего е на второ място с повишение от 27,1%, а Бостън, Шарлът, Кливлънд, Далас, Денвър и Сиатъл също регистрираха рекорден годишен ръст на цените на жилищата.

Отделни данни за ръста на цените на жилищата, публикувани във вторник от Федералната агенция за жилищно финансиране, установиха повишение с 18,8% на жилищните цени през юни спрямо година по-рано, което също е рекорд от началото на воденето на статистика през 1991 г.

Междувременно запознати източници съобщиха пред Wall Street Journal, че администрацията на президента Джо Байдън ще обяви поредица от стъпки за разрешаване на проблема с недостига на достъпни жилища и имоти под наем. Мерките целят да увеличат финансирането и строителството на подобни имоти през идните години.

Промените ще бъдат свързани с административните правомощия на държавни регулатори като Федералната агенция за жилищно финансиране, показва проектоплан, до който WSJ е получил достъп. Агенцията наблюдава двата ипотечни гиганта Fannie Mae и Freddie Mac, които гарантират около половината от ипотечния пазар на стойност 11 трлн. долара.

Очаква се Белият дом да обяви промените още в сряда, съобщава един от източниците.

Една от промените ще позволи на Fannie и Freddie да инвестират по-голяма част от ресурсите си в жилища под наем чрез вдигане на съществуващия регулаторен таван върху инвестициите им в жилищни проекти. Втора промяна ще разшири съществуваща конкурентна грантова програма за Community Development Financial Institutions, за да насърчи строителството на достъпни жилища. Трета промяна ще бъде свързана с увеличаване на наличното финансиране за сглобяеми жилища, които се създават в заводи, а не на терен. Те обичайно струват значително по-малко от построените на място жилища и често са обитавани от хора с по-ниски доходи.

Допълнителни промени ще дадат на купувачи на първо жилище и на филантропи възможността да придобиват потиснати имоти, гарантирани от Федералната жилищна администрация, с цел да им осигурят предимство пред инвеститори, които разграбват много подобни имоти през последните години.

Администрацията може да осъществи промените без одобрението на Конгреса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още