Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Чехия отменя данъка върху покупката на жилища, за да стимулира пазара

Цените на жилищните имоти в страната нараснаха през последните години и младите хора трудно успяват да навлязат на пазара

Чехия отменя данъка върху покупката на жилища, за да стимулира пазара

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Чешкото правителство одобри отмяната на данъка от 4%, който купувачите плащат при закупуване на имот, съобщи финансовият министър на страната Алена Шилерова, цитирана от Ройтерс. Мярката е част от усилията за стимулиране на пазара, който първоначално се забави заради резкия ръст на цените, а сега е засегнат от новия коронавирус.

Ниските лихвени проценти, растящите доходи и бавните административни процудери при строителството на нови жилища тласнаха цените в Чехия нагоре през последните години. В резултат на това много жители на страната, предимно млади хора, не успяват да навлязат на пазара.

Централната банка отправи също препоръки за отпускането на ипотечни кредити на заемателите, като поиска по-високи първоначални вноски.

Още по темата
Данъкът важи за покупки на съществуващи апартаменти и жилища, не за новопостроени имоти, въпреки че според министерството той е бреме особено за по-младите хора, които имат нужда от повече пари в брой, за да навлязат на жилищния пазар.

Според предложението, което трябва да бъде одобрено от депутатите, премахването на данъка върху лихвените плащания по ипотечните кредити ще бъде запазено до края на 2021 г.

Министерството е изчислило, че отмяната на данъка ще струва на бюджета 10,6 млрд. крони (428,02 млн. долара) до края на 2020 г. и 13,8 млрд. долара през 2021 г.

Правителството увеличи планираната си цел за бюджетен дефицит над седем пъти за 2020 г. и предвижда рекорден недостиг от 300 млрд. крони заради подкрепата за хора и компании, пострадали от икономическия спад заради коронавирусната пандемия и намаляването на държавните приходи. 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
3
 
5
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Де е Чехия, де сме ние. Те Чехите вече сложиха в джоба си някои стари страни членки като Гърция и Португалия. А ние? Все по-последни. Една сделка сега с тези комисионни за фирма, процент такса по общинските наредби, нотариус и т.н. Имало умни хора и народи по света. Не и у нас. Ама ние добре преписваме мерки. Дано управляващите икономически инвалидни калинки прешишат и това. Не е зле идеята, но общините без таксата съвсем ще я окъсат, но пък при 10 милиарда гласувани може да се компенсират общините, а да се облекчат сделките.
0
 
5
 
4
Yanis83 до: Ivel
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
В България за нотариус основното изискване е партизанско потекло.Още много години нещата тук няма да се променят с това безумие.
0
 
6
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Да това с колите е направо абсурд, в цял свят е достатъчен договор написан от ръка между продавач и купувач, а тук да се прави далавера за нотариусите, че им е малко това дето съдират за жилищата и разни други глупави заверки. Примера на Чехия е един умен подход, как коствено с такава мярка може да бъде стимулирано търсенето. Кога ли и тук ще се научат така да правят?
0
 
7
 
2
fon
преди 3 месеца
А ние сме нафрашкали едни безсмислени астрономически нотариални такси та да блокираме сделките колкото може. При нас дори и за продажба на кола се ходи при нотариус.
0
 
4
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
инвесторе тия 428 милиарда долара за нищо ги нямате

Още от По света
Цените на жилищата в Германия и Великобритания растат силно, Китай забавя темп