IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовете за инвестиции в имоти - "шампиони" на пазарите през първото тримесечие

Акциите на фондовете за инвестиции в имоти в САЩ се представят по-добре в сравнение с широкия пазар

14:09 | 02.04.14 г.
Фондовете за инвестиции в имоти - "шампиони" на пазарите през първото тримесечие

Бурният период за фондовете за инвестиции в недвижими имоти в САЩ приключи и те вече се представят по-добре, отколкото широкият пазар, пише Wall Street Journal.

Акциите на фондовете за инвестиции в имоти, проследявани от Dow Jones, са донесли обща възвръщаемост от 8,6%, включително дивидентите, през първото тримесечие, сочи DJ Equity All REIT Total Return Index (индексът изключва компании, които инвестират в ипотечни облигации и други подобни категории активи – бел. ред.). За сравнение, възвръщаемостта на акциите в състава на S&P 500 достига 1,8% за периода.

„Тази година започва да изглежда по-нормална. Връщаме се към равновесие“, коментира пред изданието Джери Илингър, който управлява фонд за инвестиции в имоти.

Опасенията за фондовете за инвестиции в имоти през миналата година бяха свързани със затягането на паричната политика в САЩ. Когато лихвите нарастват, разходите за заемни средства на инвестиционните дружества също растат и много инвеститори предпочитат да инвестират в по-безопасни инструменти.

Решението на Федералния резерв да започне да свива програмата си за изкупуване на облигации доведе до ръст на лихвите по 10-годишните американски облигации от 1,8% в началото на май 2013 г. до 3% към края на миналата година. В момента лихвите се движат около нивото от 2,77%.

Инвеститорите обаче преоценяват и се адаптират към новата среда, а и все повече от пазарните участници отново започнаха да гледат финансовите резултати на компаниите, чиито акции купуват. „Ако икономиката действително се подобрява, печалбите в сектора на имотите ще бъдат повече от достатъчни, за да компенсират ръст на лихвите“, коментира Калвин Шнюр, икономист от Националната асоциация на фондовете за инвестиции в имоти в САЩ.

Друг индекс, който отразява представянето на акциите на компаниите за имоти - FTSE NAREIT Equity REITs Index (той изключва компании, които инвестират в публична инфраструктура – бел. ред.), демонстрира още по-силен растеж. През първото тримесечие общата възвръщаемост от акциите, включени в индекса, достига близо 10 на сто.

Най-добре според NAREIT се представят акциите на собствениците на апартаменти, при които възвръщаемостта достига близо 14 на сто заедно с дивидентите заради несътветствието между търсене и предлагане на жилища на пазара.

Фондовете за инвестиции в имоти, свързани със здравния сектор – старчески домове, клиники и други сгради с медицинско предназначение, пък са донесли обща възвръщаемост от 9,4% през първите три месеца на годината. При хотелските оператори възвръщаемостта е 5,8%, при собствениците на сгради със специална цел – 7,36%, а при собствениците на регионални молове – 7,92%.

Наблюдава се подобрение и при фондовете за инвестиции в ипотечни деривати. Докато миналата година възвръщаемостта им беше отрицателна заради ръста на лихвите, през първите три месеца на годината тя е нараснала до 11,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още