Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Хосписите стават все по-интересни на инвеститорите в имоти в Европа

Имотите от здравния сектор ще намират все по-голямо място в инвестиционните портфейли

Хосписите стават все по-интересни на инвеститорите в имоти в Европа

Снимка: Pixabay

Хосписите като дял от инвестиционните обеми изместват продажбите на жилища за възрастни хора за първи път от пет години през 2020 г. и през първото тримесечие на 2021 г., показват данни на консултантската компания в сектора на имотите Colliers.

Ръстът в търсенето на повече възможности за жилища на възрастни хора ще доведе до по-високия дял на тези активи на инвестиционния пазар в дългосрочен план, посочват експертите в нов доклад.

В осем европейски страни, включени в проучването – Германия, Великобритания, Франция, Италия, Испания, Полша, Нидерландия и Дания, населението на възраст над 65 години се очаква да достигне една четвърт от общото население на страните и да наброява 21,7 млн. души между 2020 и 2035 г. Това е повече, отколкото съвкупното население на Лондон или Париж и Ил дьо Франс.

Това е и значителна пазарна сила, която трябва да бъде удовлетворена от гледна точка на жилищните активи, посочват експертите.

Още по темата
Последното глобално проучване на Colliers сред инвеститорите показва, че 21% от анкетираните са заявили интерес към жилища за възрастни като инвестиционни активи през 2021 г.

Въпреки че обемите от около 7 млрд. евро годишно са малки в сравнение с други сектори, непрозрачният и все още незрял характер на здравните имоти като инвестиционен клас означава, че отчитането на обемите на сделките несъмнено е по-ниско от това, което се случва на място, посочва се в доклада.

Независимо че инвестиционното търсене на първични и вторични здравни заведения е по-ниско, секторът ще се възползва от силните фактори за растеж. В повечето държави през последното десетилетие се наблюдава намаляване на нивото на болнични легла и медицински грижи, осигурени от държавата, като недостигът се компенсира от частните оператори със стопанска и нестопанска цел.

Само във Великобритания, Полша и Дания по-голямата част от болничните легла се предоставят от държавата. В Германия, Франция, Испания и Италия този процент спада средно до около 60% и различни инвеститори и оператори от тези страни очевидно разширяват сферата си на влияние на целия континент.

Ръстът на потребителските разходи за частно здравеопазване и частно здравно осигуряване ще продължи да стимулира основното търсене на по-широк спектър от здравни активи, тъй като разширяването на държавното осигуряване ще остане слабо. Това ще създаде допълнителни възможности за инвеститорите, макар и с по-сложен и нишов характер.    

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Нарастващите ограничения за имотите в Китай показват новия приоритет на Си Дзинпин