IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелиерският сектор в Дубай продължава да отчита силни резултати

Хотелите в емирството записват най-високи нива на печалба в целия регион на Близкия изток и Северна Африка

11:44 | 30.01.14 г.
Хотелиерският сектор в Дубай продължава да отчита силни резултати

През 2013 г. хотелите в Дубай са записали най-високите нива на печалба в региона на Близкия изток и Северна Африка за четвърта поредна година. Това показват резултатите от последното изследване HotStart на TRI Hospitality Consulting Middle East, цитирано от онлайн изданието Property Magazine.

Проучването обхваща хотели с четири и пет звезди, предлагащи пълно обслужване.

Въпреки че през декември заетостта е паднала с 4,5 процентни пункта до 79,5%, благодарение на повишението с 9,1% на средната цена на стая до 368,22 долара приходите на стая в Дубай са се увеличили с 3,2% до 292,7 долара.

Средните нива на цените и приходите на стая за месеца са по-високи от всички останали месеци на годината, благодарение на което за годината като цяло те нарастват съответно с 6,5% и 7,6%.

Брутната оперативна печалба на стая през декември се е повишила с 3,9% до 260 долара, като за годината като цяло ръстът е с 10,3% до 206,05 долара.

"Заетостта през декември 2013 г. е малко под тази през декември 2012 г., което се дължи на по-голямото предлагане спрямо същия период на миналата година," коментира Питър Годард от TRI Hospitality Consulting.

В Джеда е отчетен растеж по всички показатели през декември на фона на засиленото корпоративно търсене. Комбинираният ефект от увеличението с 5,2 процентни пункта при заетостта до 73,3% в съчетание с ръста от 1,9% при броя на стаите води до увеличение на приходите на стая с 9,7% до 171,05 долара.

Хотелите в Доха продължават да се борят да вдигнат ключовите си показатели, които през декември остават под натиск въпреки увеличението на заетостта с 3,1 процентни пункта до 63,3%. Цените на стая продължават да падат поради високата конкуренция, като през декември те са се понижили до 226,99 долара. Така приходите на стая са намалели с 16,8% до 143,71 долара.

Египет отчита най-слабото представяне от всички дестинации, включени в изследването - както за декември, така и за цялата 2013 г. Основната причина са продължаващите безредици и политическа нестабилност в страната.

Столицата Кайро регистрира смесени резултати за декември, като заетостта достига 36,8%, или с 5,3% под нивата година по-рано. Въпреки бурната обстановка обаче цените на стая остават стабилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още