IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ikea купи магазин за 500 млн. долара на една от най-оживените локации в Европа

Очаква се сделката за бившия обект на Topshop в Лондон да бъде финализирана през януари, а магазинът на шведския гигант да отвори врати през 2023 г.

20:30 | 28.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ikea купува бившия магазин на Topshop в Oxford Circus, една от най-оживените локации за търговия на дребно в Европа, в момент, когато шведския гигант в търговията с мебели и стоки за дома предприема експанзия към градските центрове, за да спечели градските клиенти, предава Bloomberg.

Ingka Investments, подразделението на Ikea за имоти и други активи, съобщи, че групата се е договорила за придобиването на седеметажната сграда на Oxford Street в Лондон за сумата от 378 млн. паунда (522 млн. долара).

Мястото стана известно, след като супермоделът Кейт Мос спря трафика, позирайки на витрината за представянето на колекция от дрехи през 2007 г. Там ще се намира един от по-малките магазини на Ikea. Форматът е насочен към купувачи с по-малка възможност да пътуват до големите магазини на Ikea в покрайнините на града, с които компанията е известна. В сградата се намират и други брандове като Nike Town и VANS.

Решението за закупуване на имота потвърждава доверието на Ikea в бъдещето на пазара на недвижими имоти в Лондон, коментира Кристер Матсон, управляващ директор на Ingka Investments. „Придобиването на имоти на първокласни локации вместо наемането им ще запази стойността в дългосрочен план“, отбеляза той и допълни, че сделката се прибавя към инвестициите през последно време в британската технологична компания what3words и в Winnow, компания, която опитва да намали изхвърлянето на храна.

Сградата на Topshop беше обявена за продажба, след като компанията-майка на модния бранд Arcadia, контролирана от Филип Грийн, влезе в процедура по несъстоятелност миналата година. Набраните средства от продажбата на Ikea ще бъдат използвани за изплащането на част от ипотечния дълг, обезпечен с имота, като част от средствата се очаква да отидат към пенсионния план на Arcadia. Други търговци на дребно също фалираха или опразниха обекти на Oxford Street по време на пандемията, въпреки че посещаемостта се възстанови след края на блокадите в Англия.

Ikea ще финализира покупката на имота в Oxford Circus през януари и планира да отвори магазина си през 2023 г. Друг магазин на компанията от по-малкия формат ще отвори врати в Hammersmith, Западен Лондон, през идните няколко месеца.

Промените в начина, по който хората пазаруват и живеят, променят търговията на дребно като цяло, казва Питър Джелкъби, кънтри мениджър за Ikea Великобритания и Ирландия. „Макар че онлайн пазаруването продължава да се ускорява с бързи темпове, физическите ни магазини, големи и малки, винаги ще бъдат основна част от преживяването Ikea“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още