IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IKEA се насочва към централните части на големи градове в Европа

Първата сделка за придобиване на имот в централна градска част беше сключена в Париж миналия месец

13:02 | 26.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Nicolas Axelrod/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nicolas Axelrod/Bloomberg

Инвестиционното подразделение на IKEA Ingka Investments води преговори за закупуването на бизнес имоти на централни локации в няколко големи европейски града, след като финализира първото си подобно придобиване миналия месец, съобщи управляващият директор на компанията, цитиран от Ройтерс.

Ingka Group, която притежава повечето магазини IKEA, се насочва към пазара на недвижими имоти като част от пренасочването на веригата към центровете в големите градове вместо локациите извън града, на които залагаше до момента. Освен това досега тя наемаше обектите на подобни локации.

Първата сделка на Ingka Invesments беше на улица Rue de Rivoli в Париж, а компанията продължава да търси търговски площи в централните части на основни градове в Европа, които са готови да приемат магазини на IKEA.

„Водим разговори в големи европейски градове. Необходимо е време за закупуване на имоти, но имаме интерес към много обекти“, казва управляващият директор на Ingka Investments Кристер Матсон в интервю за Ройтерс.

Ingka Investments продължава с новата си стратегия въпреки несигурността на по-широкия пазар на търговски площи, породена от пандемията.

Въпреки отлива от търговските улици заради коронавируса, цените на имотите, които Ingka Investments търси, не намаляват, отбелязва Матсон.

„За добри локации в големите градове, каквито търсим, за да посрещаме клиентите си, винаги има търсене. Все още не наблюдаваме голямо влияние върху цените на подобни имоти, каквото можеше да се очаква в началото на кризата“, допълва той.

Освен добри площи за магазини на IKEA сградите трябва да включват и други търговски площи, офис и дори жилищни площи, а Ingka Group ще стане техен собственик.

Решението за създаване на имотен портфейл е резултат от дългосрочната стратегия на IKEA да не наема площи. Придобиванията, подобно на останалите инвестиции на IKEA, се финансират със собствени средства.

Отделно подразделението за молове на Ingka Group, Ingka Centers, също придобива имоти във вътрешността на градовете, макар че се насочва към по-големи обекти, в които трябва да се помещават търговски центрове с магазин на IKEA като основен наемател. Компанията търси локации в Европа, Азия и САЩ и до момента е направила две подобни придобивания.

Портфейлите на Ingka Investments включват също възобновяеми енергийни източници и гори.

Започвайки през 2017 г. с придобиването на платформата за услуги „направи си сам“ TaskRabbit, Ingka Investments купува и стартъпи, които може да помогнат на IKEA да ускори дигиталната си трансформация, да подобри услугите си и да стане по-устойчива. Последното придобиване е дял в платформата за логистични решения и доставки Mover Systems.

Ingka Investments е придобила до момента 23 подобни миноритарни дяла на обща стойност над 200 млн. евро. Тя не разкрива цената, която е платила за TaskRabbit и още две пълни придобивания.

Ingka Group е основният носител на франчайз правата, предоставяни от собственика на бранда Inter IKEA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още