IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в имоти се възстановяват до предпандемичните нива

Отскокът се обяснява отчасти със забавеното търсене и стабилната реализация на проектите, заедно с разширяването на достъпа до ваксини

14:37 | 09.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Глобалните инвестиции в недвижими имоти са се възстановили до нивата отпреди пандемията, тъй като разпространението на ваксините и признаците на икономическо възстановяване примамват инвеститорите обратно на пазара.

През второто тримесечие на годината инвестициите в недвижими имоти достигат 247 млрд. долара, което е два пъти повече от инвестициите през същия период на миналата година, когато пандемията силно повлия на сключването на сделки, показват данни на консултантската компания JLL.

Инвестиционната активност се възстановява до нивата, наблюдавани през 2019 г., посочват от компанията.

Отскокът се дължи отчасти на забавеното търсене и стабилната реализация на проектите, заедно с разширяването на достъпа до ваксини на много от най-големите пазари на недвижими имоти, особено в САЩ, Германия, Великобритания и Китай.

„Вместо структурни проблеми на финансовите пазари, икономическият спад се дължи на общественото здраве и това означава, че ликвидността може да се възстанови бързо“, казва Шон Коглан, глобален директор изследвания и стратегии на капиталовите пазари в JLL.

Той допълва, че инвеститорите имат желание да разширят и разнообразят портфейлите си.

Въпреки че обемите на сделките се възстановяват, има някои забележими разлики в дейностите преди пандемията. Например инвеститорите остават по-близо до дома си, тъй като ограниченията за пътуване потискат трансграничните сделки.

През първата половина на 2021 г. трансграничните инвестиции възлизат на 106 млрд. долара и са 29 процента от общите обеми, което е най-ниският дял от 2014 г. насам, според JLL.

Цялостното доверие в недвижимите имоти като клас активи изтласква инвеститорите по-далеч от рисковия спектър. Конкуренцията сред инвеститорите също се увеличава.

„Има повече потенциални купувачи, отколкото възможностите на пазара, което създава по-интензивни процедури за наддаване“, казва Коглан. „По-голямата конкуренция и ръстът на капитала, насочен към сектора на имотите, се комбинират, за да повишат цените, като в същото време връщат на фокус онова, което доскоро изоставаше на пазара“, допълва той.

Има и нарастващ апетит за мащаб, както се вижда от увеличаването на портфейлните инвестиции и сливанията и придобиванията. „Това е уникална, определяща характеристика на настоящото възстановяване“, допълва Коглан.

През последните тримесечия пазарите, които предлагат на инвеститорите възможността да разгръщат капитал в мащаб и ефективно, изпитаха забележителна устойчивост, като капиталовите потоци се възстановиха. Очаква се мащабът да остане инвестиционна тема“, посочва още той.

САЩ отбелязват особено силно тримесечие, като обемите се повишават със 161% до 112 млрд. долара, според данните на компанията.

Сделките идват от различни източници. Boston Properties наскоро се обединиха с Инвестиционния съвет на Канадския пенсионен план и държавния фонд на Сингапур GIC в програма за съвместно инвестиране от 1 млрд. долара, насочена към офис имоти във Вашингтон, Бостън, Лос Анджелис, Ню Йорк, Сан Франциско и Сиатъл.

В Европа обемите нарастват със 74% на годишна база, подпомогнати главно от популярността на германския и британския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още