IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в имоти в ЦИЕ през деветмесечието са с 54% над средното равнище

Най-голям дял от общия обем инвестиции региона е привлякла Полша с 56%

21:00 | 12.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес имотите в Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния са привлекли инвестиции на обща стойност над 8 млрд. евро през деветте месеца от началото на 2019 г. Това е с 54% над средното равнище през последните пет години, сочат данни на консултантската компания Savills.

Обемът на инвестициите в Централна и Източна Европа расте стабилно от 2013 г. насам със средно 24%, отразявайки нарастващото доверие на инвеститорите към региона, подкрепено от ръста на икономиката на ЕС над средното ниво, намаляващата безработица и растящото потребление, пише компанията.

Полша, която е най-голямата икономика в ЦИЕ с 46% от общия БВП на петте страни, е привлякла 56 на сто от инвестициите през първите три тримесечия на годината, а общият им обем достига 4,5 млрд. евро. На второ място е Чехия с 2,36 млрд. евро, или около една трета от общия обем, а Унгария и Румъния са съставлявали по 6% от общите инвестиции. На последно място е Словакия с дял от 3%.

Любимци са офисите

Офисите са били най-предпочитаният сегмент от инвеститорите с дял от 60% от инвестиционните обеми за деветмесечието. Това е силен ръст спрямо 45% през същия период на миналата година. Достъпът до продукт с добро качество и стабилните основи обясняват силното представяне на сектора.

Равнището на усвоените площи расте средно с 9% на година през последните пет години, с което средното ниво на свободните площи в четирите столици е достигнало 6,8% спрямо 13,8% през 2014 г. Това е с половин процентен пункт под равнището от миналата година.

Прага има най-ниско ниво на свободни офис площи с 4,6%, следвана от Будапеща с 5,9%, Букурещ с 8% и Варшава с 8,2%.

Търсенето от наемателите е довело до ръст на наемите, особено от 2017 г. насам. Средните наеми на първокласни офис площи в централен бизнес квартал в петте столици са нараснали с 4,1% през 2017 г. и с 5,1% миналата година.

Тъй като икономиките на страните от региона достигат пълна заетост, това ограничава плановете за експанзия на компаниите. През деветмесечието на тази година ръстът на наемите леко се забавя. Най-силно повишение през третото тримесечие е било отчетено във Варшава (2,1% на годишна основа), докато в Прага и Будапеща наемните нива са нараснали с около 1%. В Букурещ и Братислава те са останали непроменени спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Savills.

Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още