IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в имоти в ЦИЕ през деветмесечието са с 54% над средното равнище

Най-голям дял от общия обем инвестиции региона е привлякла Полша с 56%

21:00 | 12.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Електронната търговия подкрепя инвестициите в логистични площи

Инвестициите в търговски площи са загубили доминацията си и делът им в общия обем от инвестиции е намалял от 38% миналата година на 16% тази година. В същото време равнището на инвестициите в индустриални имоти се запазва на 13%. Savills очаква делът им да нарасне до края на годината, подкрепен от финализирането на трансакции с логистични имоти през последното тримесечие.

Ръстът на електронната търговия и необходимостта от подкрепа на дистрибуцията и логистичните съоръжения изместват вниманието на инвеститорите от търговските площи към логистичния сектор. Географското положение на страните от ЦИЕ, ниските разходи за работна ръка и имоти и подобряването на инфраструктурата привличат логистични оператори към региона. В същото време расте и търсенето между страните в ЦИЕ.

Savills отбелязва, че в момента едва около 5% от общите продажби на дребно в Източна Европа се осъществяват онлайн и прогнозира, че продажбите в интернет на тези пазари ще нарастват средно със 17,5% на година през идните пет години.

Растящият брой на туристите подкрепя инвестициите в хотели

Сделките с хотели, особено в Прага и Будапеща, са увеличили дела на сегмента до 9% от общите инвестиции през деветмесечието спрямо 3% миналата година. През 2018 г. Чехия е била посетена от 21,3 млн. туристи, което е ръст с 6% на годишна основа. Унгария също е привлякла рекорден брой чуждестранни посетители миналата година с 12,5 млн. души, или с 5% повече спрямо същия период на миналата година.

Броят на туристите в Румъния се е увеличил с 6,3% на годишна основа миналата година, подкрепяйки инвестициите в хотели в страната.

В исторически план трансграничните инвеститори са най-силните играчи в региона. Пазарите са доминирани предимно от германски, британски и австрийски инвеститори, които съставляват над 50% от общия обем инвестиции.

През последните три години делът на американските и германските инвеститори е намалял, а привлечените капитали от Южна Африка и Азия са нараснали съответно с 14% и 12% през 2018 г. През деветмесечието на тази година южнокорейските инвеститори са увеличили дела си от 4% миналата година на 14 на сто тази година.

Спад на доходността във всички сегменти

Конкуренцията за най-добрите активи е довела до бързо свиване на доходността през трите тримесечия от началото на годината в региона. Средната доходност от първокласни офиси в централни бизнес квартали в петте страни е намаляла до 5,24% през третото тримесечие, или с 30 базисни пункта под нивото през същия период на миналата година и с 14 базисни пункта под равнището от предходното тримесечие.

Доходността в региона се понижава по-бързо в сравнение с останалата част от Европа на фона на постепенното стабилизиране на основните пазари в Западната Европа и на Скандинавския полуостров.

Доходността от първокласни офиси в централен бизнес квартал е най-ниска в Прага с 3,9%, следвана от Варшава с 4,5% и Будапеща с 4,9%. По-висока доходност от съответно 5,75% и 7% все още може да бъде постигната в Братислава и Букурещ.

Още по-рязък е спадът на доходността от логистични имоти през последните четири тримесечия. В Чехия доходността от първокласни логистични площи е достигнала 4,25% през третото тримесечие, което е спад със 150 базисни пункта на годишна основа. В Полша доходността се е понижила със 125 базисни пункта до 5,15%. В Будапеща доходността от най-добрите логистични и индустриални имоти достига 6,8% и 8% в Букурещ, като и двете столици отбелязват спад с 50 базисни пункта спрямо същия период на миналата година.

За сметка на това търговските центрове са преживели първото си тримесечие на свиване на доходността между април и юни (спад с 15 базисни пункта). През третото тримесечие тя е останала стабилна, като средната доходност от първокласен търговски център в региона е 5,56%, или с 14 базисни пункта по-малко спрямо същия период на миналата година.

Най-ниска е доходността от първокласни търговски центрове във Варшава и Прага с по 4,75%, следвани от Братислава с 5,25%, Будапеща с 5,5% и Букурещ със 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още