IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в жилища за съвместно съжителство набират скорост

Секторът става все по-привлекателен за институционалните инвеститори

12:30 | 04.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалният сектор на съвместното съжителство затвърждава статута си сред инвеститорите, които търсят приходи, със сделки от Великобритания до Япония през миналия месец, показващи търсенето, пише консултантската компания JLL.

Ръстът на споделената икономика е помогнал за стимулирането на съвместното съжителство, при което предимно работещи младежи живеят в жилище под наем с общи части и силно усещане за общност. Институционалните инвеститори са привлечени от силната възвръщаемост и нарастващата зрялост на сектора.

Британската строителна компания The Collective, подкрепена от DTZ Investors, обяви неотдавна планове да набере 650 млн. паунда (740,8 млн. евро) за създаването на фонд за инвестиции в пространства за съвместно съжителство. Фондът ще има портфейл от около шест до десет актива, като цели да привлече инвестиции за 1 млрд. паунда през идните десет години.

В Азия операторът на пространства за съвместно съжителство Hmlet създаде неотдавна в Япония съвместно дружество с Mitsubishi Estate. Базираната в Сингапур компания, която си поставя за цел да набере 10 хил. стаи в Токио, Осака и Нагоя през идните три години, е подкрепена от Burda Principal Investments, както и от Sequoia India и The Reinventure Group.

В момент, когато институционалните инвеститори търсят агресивно нови начини за влагане на капитал, идеята за съвместното съжителство е надежден вариант, казва представителят на JLL Ричард Лустигман.

„Неотдавнашните сделки и създаването на нови партньорства доказва, че секторът на съвместното съжителство може в крайна сметка да промени представите, че е просто краткотрайна мода. Със своите млади, свежи лидери, отговарящи за оперативното ръководство, това е сектор, който се намира в разцвета си“, допълва той.

В Европа около 60% от 23 000-те легла в домовете за съвместно съжителство бяха пуснати в експлоатация през последните две години, сочат данни на JLL. И макар че секторът на съвместното съжителство все още е в начален етап на развитие в повечето части от Азиатско-тихоокеанския регион, JLL прогнозира, че той ще се развие и ще привлече интереса на по-голяма и по-широка база от наематели след време.

„Секторът се промени от достъпни жилища в избор на начин на живот през последните няколко години. В Хонконг виждаме между 80% и 100% заетост на имотите за съвместно съжителство, което подкрепя техния успех“, отбелязва Кати Чун, старши директор на отдел „Изследвания“ в хонконгския отдел на JLL.

Според Алвин Люн, директор на отдел „Капиталови пазари“ и съавтор на изследване на съвместното съжителство в града, пазарът привлича все повече оператори, които притежават дялове в активи за съвместно съжителство вместо да ги наемат от трети страни, за да спестят от разходи за наем.

В глобален план финансирането на сектора върви нагоре. Търсенето от инвеститорите на доходност във всички класове активи е добре известно, коментира Лустигман. Но съвместното съжителство е особено привлекателно за инвеститори, които търсят надеждни приходи.

„Урбанизацията, непостоянната натура на работещите младежи и смаляването на жилищата са дългосрочни тенденции, които институционалните инвеститори с мислене в средносрочен до дългосрочен план оценяват“, допълва той.

По-голямото е по-добро

Мащабът също е фактор в задоволяването на апетита на инвеститорите.

„Секторът се насочва от преустройство на съществуващи сгради към продукт, насочен конкретно към институционалните инвеститори с по-голям среден брой на леглата. Това означава, че секторът бързо става привлекателен за инвестиции“, отбелязва Лустигман.

Тъй като повече институционален капитал навлиза в сектора на съвместното съжителство, според Лустигман продуктът също ще се подобри.

„Конкуренцията между проектите както за обитателите, така и за бъдещите инвеститори, ще тласне сектора на съвместното съжителство нагоре“, смята анализаторът. „Видяхме това в по-широкия сектор на частните жилища под наем, където професионализирането на сектора се превърна в решаващ фактор за наематели, търсещи отговорни собственици на разположение през целия ден, а не само частично“, допълва той.

Лустигман смята, че идеята за съвместното съжителство ще се разпространи и в други жилищни сектори като домовете за възрастни хора и студентските жилища. „Засега съвместното съжителство е предназначено предимно за работещи младежи. Колко скоро ще се развие то, ще бъде определено от търсенето и по-големите инвестиции в средносрочен и дългосрочен план“, казва Лустигман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още