IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционни проекти за 11 млрд. евро в Гърция се бавят заради бюрокрация

И най-големият имотен проект - на терена на изоставеното международно летище, е в застой заради спорове между държавата и инвеститора

16:54 | 13.11.17 г.
<p>
	Проектът на мястото на изоставеното международно летище край Атина (Hellinikon) също &quot;виси&quot; заради спорове. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Проектът на мястото на изоставеното международно летище край Атина (Hellinikon) също "виси" заради спорове. Снимка: Архив Ройтерс

Два от най-големите инвестиционни проекти в Гърция, които се оценяват на обща стойност около 11 млрд. евро, са се оплели в бюрократични и юридически казуси. Това повдига въпроса за способността на страната да привлича инвестиции, от които отчаяно се нуждае за възстановяването на икономиката, пише Bloomberg.

В края на миналата седмица инвеститорът в най-големия проект в страната, който трябва да се реализира на бившото международно летище Hellinikon край Атина – Lamda Development, предупреди, че държавата се опитва да наложи нови условия въпреки сключения договор.

Lamda посочва, че това „нарушава доверието между страните“ по договора.

Малко преди това канадската Eldorado Gold Corp. обяви, че предприема правни мерки срещу държавата заради провала на проекта на компанията за добив на злато в Северна Гърция.

Канадската миннодобивна компания си има история на проблеми в Гърция, посочва информационната агенция. Компанията придоби Kassandra Mines през 2012 г. за около 2 млрд. долара и оттогава е инвестирала още 1 млрд. долара в страната, твърди главният ѝ изпълнителен директор Джордж Бърнс.

През януари миналата година компанията промени инвестиционните си планове, защото така и не получи необходимите лицензи за работа. През септември тази година тя заплаши да спре операциите си заради постоянното отлагане на сроковете за издаване на необходимите разрешителни за разработването на мината, която се намира на полуостров Халкидики.

По-късно компанията и гръцката държава започнаха арбитраж. Засега правителството отказва да коментира случая.

Казусът с Lamda е малко по-различен. Националният археологически съвет реши през октомври, че на терена може да се строи при изпълнението на някои допълнителни условия. Според компанията това представлява „неочаквана промяна на договорките, която засяга интегрирания план за строителство“.

Компанията посочва, че не може да инвестира повече средства, докато се появяват нови и нови пречки пред реализацията на проекта. В допълнение групата смята, че заради министерски решения, публикувани след заседанието на археологическия съвет, се повдигат и опасения дали изобщо проектът може да се реализира.

Hellinikon се счита за емблематичен проект за Гърция. Теренът на изоставеното летище е включен в приватизационния план на страната още през 2010 г. Продажбата му трябваше да е приключила още през 2014 г.

Засега инвеститорът не е коментирал дали ще се откаже от проекта. Компанията само настоява за „ясен ангажимент“ от страна на властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още