IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в САЩ не са били толкова недостъпни от 2006 г. насам

Лихвите по ипотечните кредити и цените на жилищата нарастват рязко, като подлагат на натиск купувачите и карат продавачите да намаляват цените

14:05 | 13.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Рекордните цени на жилищата и по-високите лихви по ипотечните кредити през май са направили месеца най-скъпия насам за закупуване на жилище в САЩ от 2006 г., което е накарало повече купувачи да се откажат и е оказало натиск върху продавачите да намалят офертните цени, пише Wall Street Journal.

Индексът за достъпност на жилищата на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти е намалял до 102,5 пункта през май, съобщи асоциацията. Това е най-ниското ниво, откакто индексът спадна до 100,5 пункта през юли 2006 г. Той е близо до най-ниското ниво от юли 1990 г., когато показателят беше на равнище от 100,2 пункта.

Индексът за достъпност включва средните цени на съществуващите жилища, средните доходи на семействата и средните лихви по ипотечните кредити.

Не зная дали достъпността ще достигне отново някога до нивото, което видяхме миналата година или преди две години. Марк Флеминг

На национално ниво покупката на жилище беше относително достъпна през 2020 г. и през миналата година благодарение на рекордно ниските лихви по ипотечните кредити, въпреки че силното търсене тласна цените на жилищата рязко нагоре. Но тази година лихвите по ипотечните кредити растат бързо, а цените на жилищата достигнаха нови висини на национално ниво.

„Не зная дали достъпността ще достигне отново някога до нивото, което видяхме миналата година или преди две години“, коментира Марк Флеминг, главен икономист на First American Financial.

Спадът на достъпността прави особено трудно за купувачите на първо жилище да навлязат на пазара, казват икономисти. Жилищната собственост отдавна е ключов път за трупане на богатство за средната класа в САЩ.

Обичайната месечна вноска по ипотечен кредит е нараснала до 1842 долара през май спрямо 1297 долара през януари и 1220 долара през май 2021 г., когато става дума за 30-годишен ипотечен кредит с фиксирана лихва и първоначална вноска от 20%.

Лихвите по ипотечните кредити намаляват в последните две седмици. Но достъпността вероятно ще се влошава в идните месеци, защото ръстът на цените на жилищата се очаква да надхвърли покачването на доходите, коментира Лорънс Юн, главен икономист на NAR.

Жилищният пазар се охлади значително в последните седмици, тъй като купувачите се оттеглят от пазара. Продажбите на съществуващи жилища намаляха през май за четвърти пореден месец. Някои купувачи вече не отговарят на критериите за ипотечен кредит, а други не искат да плащат стотици долари повече на месец спрямо бюджета им само преди няколко месеца, казват брокери на недвижими имоти.

Внезапен спад на търсенето се очаква да доведе до забавяне на ръста на цените до края на годината и някои икономисти прогнозират спадове на цените.

„В момента се намирате в криза на достъпността на жилища“, коментира Робърт Диец, главен икономист на Националната асоциация на жилищните строители.

Повече продавачи намаляват офертните цени в последните седмици, особено на жилищни пазари, които регистрират някои от най-резките ръстове на цените в последните години, включително Бойс, щата Айдахо, Финикс и Остин, щата Тексас, сочат данни на компанията за имоти Redfin.

На национално ниво обаче много икономисти твърдят, че цените на жилищата може да продължат да растат, защото наличностите от жилища за продажба като цяло остават ниски. Броят на активните обяви през юни е намалял с 34% спрямо юни 2020 г. и с 53% спрямо юни 2019 г., сочат данни на Realtor.com.

Средната лихва по 30-годишните ипотечни кредити беше 5,3% миналата седмица, сочат данни на компанията за ипотечно финансиране Freddie Mac. Това е рязък спад спрямо 5,7% предходната седмица, но е ръст спрямо 2,9% преди една година.

Лихвите по ипотечните кредити до голяма степен се задържаха под 5% след рецесията през 2007-2009 г. В последните години много млади хора достигнаха възраст за закупуване на собствен дом, а пандемията от COVID-19 промени желанията на много американци за това къде искат да живеят. Търсенето на втори дом нараства по време на пандемията, а инвеститорите се стичат на пазара, за да закупуват жилища, които да отдават под наем, тъй като цените на наемите растат.

Джейсън Робъртс започнал процеса по търсене на първия си дом в Сакраменто, щата Калифорния, по-рано тази година и му бил предложен ипотечен кредит с лихва от 3,75%. Той отправил оферти за два имота, преди да реши да се оттегли от търсенето на жилище през април, когато лихвите по ипотеките достигнаха близо 6%.

„Сега имаме високи цени и високи лихви. Искам да купя, но пазарът просто е отказващо скъп“, споделя Робъртс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още