Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Как Джакарта построи цяло село на покрива на мол?

Мненията за Cosmo Park варират от изобретателен градски оазис до лошо замислена антиутопия

Как Джакарта построи цяло село на покрива на мол?

Снимка: Архив Ройтерс

Жителите на квартал Cosmo Park в Джакарта излизат да тичат, да поливат растенията си или да разхождат кучетата си по чисти, асфалтирани пътища.

Децата от квартала карат колелата си до басейна и тенис корта. Удобни и модерни апартаменти са наредени един до друг с барбекюта и играчки навън. Тихо и подредено, мястото изглежда като всяко друго идилично предградие, но с една разлика. Cosmo Park е село в небесата, кацнало на върха на 10-етажен търговски център, далеч от големия град долу.

Това е сюрреалистичен градски балон, където тече нормален живот на необичайна височина. За да стигнат до наземното ниво, местните жители карат колите си по рампа. Периметърът е обграден от висока метална преграда, за да предотвратява падания или излизане извън рампата.

Cosmo Park е построен преди десет години, но до миналия месец за него не се знаеше много извън Джакарта, докато фотограф, използващ дрон, не показа странното място на света.

Индонезийската столица, в която живеят десет милиона души, и почти три пъти повече в района на Голяма Джакарта, изнемогва под бремето на проблемите си – от хронични наводнения и необичайно лош трафик до силно замърсяване, пренаселване и буквално потъване.

Още по темата
Проблемите в града са толкова сериозни, че президентът на страната отново даде идея за преместване на столицата.

Дали Cosmo Park е нещо като постмодерна антиутопия или пример за изобретателно използване на градското пространство? Обитателите му не пестят положителните си оценки, макар че някои външни наблюдатели не са толкова очаровани.

„Това е прекрасен оазис, не ми стигат думите, за да го препоръчам“, казва местната жителка Фазила Капаси, докато разхожда 4-годишния си син на колело по спретнатите пътища на комплекса. Фазила и съпругът й се преместили в Джакарта от Мумбай и избрали Cosmo Park отчасти, защото се притеснявали от наводненията в индонезийската столица.

Но след шест години в комплекса Фазила може да изброи и други предимства като по-малка изолация в сравнение с живота в стандартен апартамент.

Следобед тя спира да поговори със съседите си, а през повечето дни двамата със сина й хранят гълъбите, които живеят на близко дърво. Фазила има също собствена градина, където е опънала хамак и има достатъчно площ, за да отглежда патладжани, домати и люти чушки.

В Cosmo Park човек има необичайното усещане, че е едновременно горе и долу, но местните жители са свикнали.
„Чувствам се като в истинска къща, а не в апартамент“, казва Индри Лестари, която се установила в комплекса с испанския си съпруг и малкия им син преди три месеца. Тя споделя, че се смяла, когато видяла комплекса в Instagram.

“Тук, разбира се, е високо. Но много места са такива и тук имаме повече пространство и уединение и мястото е по-добро за моето семейство. Синът ми може да играе навън, точно до вратата“, споделя Индри.

Разположен насред група мега молове в центъра на Джакарта, Cosmo Park е един от двата проекта в индонезийската столица на строителната компания Agung Podomoro Group, и е бил изграден според регулациите. Вторият е над Mall of Indonesia в северната част на града.

„Cosmo Park обаче е по-популярен. Много чужденци избират това място“, казва брокер на недвижими имоти, докато развежда журналист на Guardian покрай басейн, обществена пералня и минимаркет, след което добавя: „Знаете на кого да се обадите, ако искате да живеете тук“.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Най-големият щатски оператор на молове Simon опря до Amazon, за да оцелее