IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Джакарта построи цяло село на покрива на мол?

Мненията за Cosmo Park варират от изобретателен градски оазис до лошо замислена антиутопия

14:26 | 11.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Жителите на квартал Cosmo Park в Джакарта излизат да тичат, да поливат растенията си или да разхождат кучетата си по чисти, асфалтирани пътища.

Децата от квартала карат колелата си до басейна и тенис корта. Удобни и модерни апартаменти са наредени един до друг с барбекюта и играчки навън. Тихо и подредено, мястото изглежда като всяко друго идилично предградие, но с една разлика. Cosmo Park е село в небесата, кацнало на върха на 10-етажен търговски център, далеч от големия град долу.

Това е сюрреалистичен градски балон, където тече нормален живот на необичайна височина. За да стигнат до наземното ниво, местните жители карат колите си по рампа. Периметърът е обграден от висока метална преграда, за да предотвратява падания или излизане извън рампата.

Cosmo Park е построен преди десет години, но до миналия месец за него не се знаеше много извън Джакарта, докато фотограф, използващ дрон, не показа странното място на света.

Индонезийската столица, в която живеят десет милиона души, и почти три пъти повече в района на Голяма Джакарта, изнемогва под бремето на проблемите си – от хронични наводнения и необичайно лош трафик до силно замърсяване, пренаселване и буквално потъване.

Проблемите в града са толкова сериозни, че президентът на страната отново даде идея за преместване на столицата.

Дали Cosmo Park е нещо като постмодерна антиутопия или пример за изобретателно използване на градското пространство? Обитателите му не пестят положителните си оценки, макар че някои външни наблюдатели не са толкова очаровани.

„Това е прекрасен оазис, не ми стигат думите, за да го препоръчам“, казва местната жителка Фазила Капаси, докато разхожда 4-годишния си син на колело по спретнатите пътища на комплекса. Фазила и съпругът й се преместили в Джакарта от Мумбай и избрали Cosmo Park отчасти, защото се притеснявали от наводненията в индонезийската столица.

Но след шест години в комплекса Фазила може да изброи и други предимства като по-малка изолация в сравнение с живота в стандартен апартамент.

Следобед тя спира да поговори със съседите си, а през повечето дни двамата със сина й хранят гълъбите, които живеят на близко дърво. Фазила има също собствена градина, където е опънала хамак и има достатъчно площ, за да отглежда патладжани, домати и люти чушки.

В Cosmo Park човек има необичайното усещане, че е едновременно горе и долу, но местните жители са свикнали.
„Чувствам се като в истинска къща, а не в апартамент“, казва Индри Лестари, която се установила в комплекса с испанския си съпруг и малкия им син преди три месеца. Тя споделя, че се смяла, когато видяла комплекса в Instagram.

“Тук, разбира се, е високо. Но много места са такива и тук имаме повече пространство и уединение и мястото е по-добро за моето семейство. Синът ми може да играе навън, точно до вратата“, споделя Индри.

Разположен насред група мега молове в центъра на Джакарта, Cosmo Park е един от двата проекта в индонезийската столица на строителната компания Agung Podomoro Group, и е бил изграден според регулациите. Вторият е над Mall of Indonesia в северната част на града.

„Cosmo Park обаче е по-популярен. Много чужденци избират това място“, казва брокер на недвижими имоти, докато развежда журналист на Guardian покрай басейн, обществена пералня и минимаркет, след което добавя: „Знаете на кого да се обадите, ако искате да живеете тук“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още