IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консервативните френски банки снижават стандартите за ипотечно кредитиране

Френският регулатор на финансовата стабилност търси начини за ограничаване на рисковете

13:28 | 02.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Френските банки стабилно снижават стандартите си при отпускането на ипотечни кредити в момент, когато заемателите се възползват от евтините заеми, ограничавайки маржовете им, съобщава френският регулатор на финансовата стабилност, цитиран от Ройтерс.

Висшият съвет за финансова стабилност, който включва финансовия министър и управителя на централната банка, съобщава в доклад за имотния пазар, че ще потърси начини през идните седмици за ограничаване на рисковете.

Френските домакинства вземат все повече кредити, за да финансират закупуването на жилище на фона на рекордно ниските лихвени проценти, което тласка цените на жилищата и дълговото бреме до рекордни равнища.

Съветът съобщи, че засега не вижда ясен знак имотният пазар да е застрашен от прегряване.

„Въпреки това практиките при кредитирането постепенно, но трайно отслабват с повишаване особено на най-рисковите практики“, допълва той.

Стандартите за кредитиране на френските банки обичайно са по-консервативни отколкото в страни като САЩ и Великобритания, като почти всички ипотечни кредити с фиксирана лихва и кредитите над 20 години са необичайни.

Въпреки това съветът предупреди, че банките все повече позволяват на заемателите да поемат повече дълг като процент от доходите им, достигайки невиждани нива от финансовата криза през 2008-2009 г.

Докато през 2008 г. заемателите са можели да покрият първоначална вноска, равняваща се на 23,5% от покупната цена, до 2018 г. първоначалната вноска е покривала само 12,7% от цената на имота на фона на стабилното нарастване на цените.

В същото време банките печелят все по-малко от ипотечни кредити, тъй като лихвите продължават да намаляват, така че сега едва покриват разходите по отпускането им, отбелязва съветът. Банките са продължили да отпускат кредити главно, за да могат да спечелят нови клиенти за други услуги като застраховане.

Във Франция лихвите по ипотечните кредити обичайно следват доходността по 10-годишните държавни ценни книжа, която достигна рекордно дъно от -0,4% през август на  фона на очакванията от инвеститорите на нова програма за количествени облекчения от Европейската централна банка (ЕЦБ).

В резултат на това лихвите по 20-годишните ипотечни кредити намаляха през последните седмици до средно около 1%.

На фона на понижаването на лихвите собствениците на съществуващи жилища все по-често рефинансират ипотечните кредити с по-евтини заеми, подлагайки банките на още по-голям натиск, отбелязва съветът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още