IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Metro разглежда опции за бъдещето на магазините си Media-Saturn

Продажба, IPO или разделяне на по-малки части – засега не се изключва нито една възможност

13:15 | 18.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Веригата за електроника Media-Saturn продава от кафе машини до огромни телевизори. <em>Снимка: Metro AG</em></p>

Веригата за електроника Media-Saturn продава от кафе машини до огромни телевизори. Снимка: Metro AG

В попадналия в задънена улица спор между германския търговски концерн Metro и съсобственика Ерих Келерхалс за бъдещето на веригата за електроника Media-Saturn сякаш има раздвижване. Гигантът в търговията на дребно проверява възможностите за продажба, първично публично предлагане или разделяне на дъщерното си дружество, предава Bloomberg.

За тази цел Metro е ангажирал за консултант в трудните преговори Deutsche Bank, съобщи новинарската агенция в четвъртък вечер, позовавайки се на двама запознати с процеса източници.

Ситуацията в закъсалата верига за електроника Media-Saturn е сложна, защото Metro държи само 78 процента от акциите и е „в клинч“ с другия основен акционер Ерих Келерхалс. 74-годишният съосновател на Media-Saturn има обширни права за вето. След като борбата за власт между двете страни се обостри сериозно, сега изглежда се търси изход от сложната ситуация. 

При това се обсъжда и придобиване на цялата верига от страна на Келерхалс, който се съветва от американската инвестиционна банка Morgan Stanley. Тъй като стойността на веригата за електроника се оценява на около 5 млрд. евро, той вероятно ще се нуждае от помощта на инвеститор.

Пред Handelsblatt акционерът призова през седмицата за бързо разрешаване на спора. „Времето е кратко. Компанията страда", каза той в интервю за вестника. „Ако не можем да намерим решение, Media-Saturn ще продължи да потъва“. 

Келерхалс, който основава веригата в края на седемдесетте години на миналия век и продава дял от нея на Metro десетина години по-късно, не пожелава да вземе отношение за възможните решения и детайлите, които се обсъждат. Но признава, че „има много старателно разработени предложения от моя страна". Той очаква главният изпълнителен директор на Metro Олаф Кох да ги провери внимателно и с готовност за действие. „Имам нужда от сигнали, че нещо се прави". 

Според информацията на Bloomberg се очаква през следващите седмици представители на Metro и Келерхалс да седнат на масата на преговорите и да обсъдят различните опции.

Продажбите на магазините от веригата Media-Saturn, отворени преди поне една година, в които се продават от кафемашини и телевизори до огромни технологични машини, отчетоха спад с 3,7% през приключилото през март тримесечие на годишна база. Анкетирани от Bloomberg анализатори очакват оперативната печалба на Metro за тази година да се свие с 15 на сто до 1,7 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още