Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Нажеженият жилищен пазар в Амстердам тласка жителите му към други градове

Цените на жилищата в холандската столица са нараснали с 12% през първото тримесечие

Нажеженият жилищен пазар в Амстердам тласка жителите му към други градове

Снимка: Pixabay.com

Когато Майкъл Остерман станал баща миналата година, той бил придунен да се сбогува с Амстердам.

34-годишният мъж и приятелката му опитали да носят детска количка до малкия си апартамент на третия етаж в сграда без асансьор в източната част на холандската столица, а намирането на по-голямо и достъпно жилище в града се оказало невъзможно.

Така че когато открили къща в тих жилищен квартал в Хага, на около 60 км от Амстердам, с два пъти по-големи размери и с градина от 90 кв. м, двойката решила да каже „довиждане“ на столицата след 13 години живот в града.
„Толкова голяма къща с градина в Амстердам? Забравете“, казва Остерман, който е служител в енергийната компания Eneco.

Преместването му в Хага, където се намират холандският парламент и международни съдилища, е част от тенденцията, очертана от президента на Холандската централна банка Клаас Кнот, хората да напускат нажежения имотен пазар в Амстердам. Процесът се ускорява и нагорещява имотния пазар в градове като Хага и Ротердам, където цените сега растат дори по-бързо, отколкото в столицата.

Съчетанието от по-малко имоти на пазара след намаляването с 50% на строителните проекти по време на финансовата криза и растящите цени кара хората да се установяват не само в съседни градове, а още по-надалеч, казва Ник Вриеселаар, икономист в Rabobank. Някои продават жилищата си в Амстердам на печалба благодарение на високите цени и търсят по-евтини варианти на други места, допълва той.

През първото тримесечие наличните жилища за продажба в Холандия са достигнали най-ниското си ниво от 16 години, тласкайки цените до почти 10-годишен връх. Най-голямата имотна асоциация в страната призова националните и местните власти, имотните предприемачи и строителните компании да изграждат повече жилища.

Недостиг

Миналия месец холандското правителство прие мерки след консултации със строителни компании, имотни предприемачи и организации на местните жители, за да се справи с недостига. Холандският вътрешен министър Кайса Олонгрен заяви, че страната ще се нуждае от 700 хил. нови жилища до 2025 г., или средно 75 хил. на година.

Още по темата
„75-те хиляди къщи, които правителството иска да построи са добре дошли, но в идните години това наистина е минимумът. Те може да са в крак с ръста на населението, но остава да видим дали недостигът от кризата също ще бъде задоволен. В бъдеще съветът ми към политиците е да продължат да строят, дори ако има икономическа криза по-късно“, казва Вриеселаар от Rabobank.

Последици от Brexit

Амстердам преживя жилищен бум, още преди да бъде избран за нова база на Европейската агенция по лекарствата, която ще бъде преместена от Лондон заради планираното напускане на ЕС от Великобритания. Броят на наличните за продажба жилища в холандската столица са намалели с 21% през първото тримесечие спрямо същия период на предходната година. Цените в Амстердам, известен с каналите и многобройните си велосипедисти, са нараснали с 12% през първите три месеца на годината.

Но заради напускането на хора ръстовете в Амстердам са засенчени както от Хага, където цените са скочили с 24% през първото тримесечие спрямо същия период на предходната година, така и в Ротердам, където е отбелязано повишение от 15%. Ротердам, който е вторият по големина холандски град и там се намира най-голямото пристанище в Европа, е на около 74 км от столицата. Броят на купувачите на жилища, които са напуснали Амстердам, се е удвоил в последните две години, сочат данни на компания NVM.

Повишаването на цените в Амстердам отразява сходни тенденции в градове с горещ имотен пазар. Миналата година швейцарската банка UBS постави холандската столица в категорията „територия с риск от балон“ в индекса си за най-застрашените градове от балон на пазара на недвижимите имоти. Тя се присъедини към други седем големи града, сред които Лондон и Хонконг.

Индексът съчетава редица измерители като цена към доходи, цена към наеми и ръст на брутния вътрешен продукт. Той постави Амстердам преди Париж, Сан Франциско и Франкфурт, които са поставени в една категория под „надценени пазари“.

Няма балон

Холандската централна банка отбеляза в доклад от 1 юни, че цените на жилищата в Холандия „вече са нараснали доста над нивата си от 2008 г.“ и допълни, че „се наблюдава разпространение на тенденцията в големите градове. Цените в заобикалящите области също растат значително“. Въпреки това според централната банка „все още няма признаци за кредитен балон“.

Независимо дали има балон или не, брокерите в много холандски градове като Хага, не смятат, че тенденцията на пазара скоро ще се промени. Сузане ван дер Лаан де Вриес от имотната компания Langezaal в Хага казва, че вижда по-голям интерес от хора, желаещи да напуснат Амстердам, от когато и да било.

„Преди двама до трима на всеки десет наши клиенти бяха от Амстердам или от околните райони като Хаарлем, но в последно време те нараснаха до половината от клиентите ни. Дълго време това беше район за закупуване на първо жилище, но той вече стана недостъпен за купувачите на първо жилище“, казва тя.

Бившият жител на Амстердам Остерман е съгласен. „Хага наистина полудява, така че ако платите малко повече за жилището си, ще можете да компенсирате това в рамките на година. Можете да се отървете от дома си за две седмици като в Амстердам. Това е истинска лудница“, споделя той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Китайски инвеститори изкупуват луксозни жилища във Виетнам