IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът за IPO на WeWork е под въпрос след оставката на съоснователя

Адам Нойман напуска основания от него стартъп след натиск на основните инвеститори

08:20 | 25.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Планът на WeWork да стане публична компания в рамките на едно от най-големите предложения на акции за годината, може да се провали. Сега компанията ще трябва да провери дали жертвата на своя лидер може да спести решаващите усилия за набиране на средства.

Адам Нойман, който е съосновател на WeWork и я превърна в един от най-ценните стартъпи в света, се оттегли като главен изпълнителен директор във вторник под натиск от страна на борда на директорите. Той пое нова роля като неизпълнителен председател и загуби контрола си върху управленските решения, предава Bloomberg.

Този ход е предназначен да спаси IPO-то, което бе посрещнато с презрение от публичните инвеститори. Залитания като очевидния конфликт на интереси и склонността на Нойман да гори капитал бяха основни проблеми. „През последните седмици съмнението, насочено към мен, се превърна в значително разсейване", казва 40-годишният Нойман в изявление във вторник. „Реших, че е в най-добрия интерес на компанията да се оттегля като главен изпълнителен директор“.

Двама висши ръководители на WeWork, Себастиан Гънингам и Арти Минсън, бяха назначени за съизпълнителни директори. Компанията майка на WeWork, We Co., все още възнамерява да стане публична в даден момент, но хора, запознати с обсъжданията, заявиха, че няма вероятност това да се състои следващия месец, както беше планирано. Новите изпълнителни директори поясниха в изявление, че те ще „оценят оптималните срокове за IPO“.

We Co. обаче разполага с кратък краен срок, за да стане публична компания. Това трябва да се случи до края на годината, за да се осигури дългово финансиране за 6 млрд. долара, което зависи от успешното предлагане на акции. Компанията, която е силно нерентабилна, ще трябва да намери алтернативен източник на капитал през следващата година, ако IPO през 2019 г. пропадне. Гънингам и Минсън „предвиждат предстоящи трудни решения“, за да защитят „дългосрочните интереси и здраве на компанията“, написаха те в имейл до служителите, с който разполага и Bloomberg.

След като плановете за IPO вече не са в конкретна времева рамка, компанията води преговори с Goldman Sachs Group Inc. и JPMorgan Chase & Co. за нов заем от 3 милиарда долара, който - подобно на по-ранното планирано финансиране - също би довел до условно набиране на значителна сума нов капитал, твърдят хора с познания по въпроса. Вероятният източник на тази инвестиция в акции е SoftBank Group Corp., най-големият акционер на компанията.

В стремежа си да намали разходите и да забави изгарянето на пари, което уплаши инвеститорите, We Co. също обмисля съкращаване на работни места и освобождаване или разделяне на основни бизнеси, като WeGrow, експериментално частно училище в Ню Йорк. Елиминираните позиции биха били хиляди, казва източник на Bloomberg.

След решението на Нойман да напусне позицията, високодоходните облигации на WeWork първоначално паднаха до 92,75 цента към долара, най-ниското им ниво от повече от четири месеца.

Рет Уолъс, изпълнителен директор на Triton Research, заяви, че проблемите на WeWork са много по-дълбоки от Нойман. „WeWork страдаше от три неща, които, когато се съберат, не са добра новина за една компания. Първото бяха значителните загуби. Второто - непрозрачността – затрудниха много анализирането на компанията. А третият проблем беше арогантността“,  каза Уолъс. „Единственото нещо, което се промени днес, вероятно е третата част", посочи той.

Въпреки че 2019 г. ще бъде най-натоварената година от десетилетието за IPO-тата, купонът бе развален от няколко недостатъчно добри борсови дебюта. Две от най-големите предлагания, на Uber Technologies Inc. и Lyft Inc., се търгуват под първоначалните си цени. Подобно на WeWork, компаниите, които предоставят споделени пътувания, губят пари. Реакцията на инвеститорите към тези три акции може да принуди рисковите капиталисти да преосмислят стойността, която гарантират при подхода за растеж на всяка цена.

През последните девет години WeWork набра повече от 12 млрд. долара и създаде помещения за сътрудничество по целия свят, където хората наемат бюра и конферентни зали. Нойман и неговият съосновател Мигел Маккелви отдавна насърчават по-голямата мисия на компанията от това да е просто собственик на търговски недвижими имоти. Те забраниха храненето с месо във фирмени помещения и отвориха сгради в стил общежитие в допълнение към училището.

„Предстоят промени и нашият лидерски екип ще комуникира прозрачно за тях, както направихме днес", пише Маккелви в съобщение до служителите във вторник. „Това, което искам да знаете най-вече е, че дори и някои неща да се променят, сърцевината на това, което сме, никога няма да се промени - нашата култура на автентичност, вдъхновение, учене и растеж остава по-силна от всякога“.

Ръководената от Нойман компания се удари в турбуленция в началото на тази година. SoftBank отказа план за закупуване на контролен пакет от акции за 16 милиарда долара. Вместо това японският конгломерат вложи 2 милиарда долара, а Нойман предприе набега до фондовия пазар за допълнителен капитал. 

Последна актуализация: 05:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още