IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът за IPO на WeWork е под въпрос след оставката на съоснователя

Адам Нойман напуска основания от него стартъп след натиск на основните инвеститори

08:20 | 25.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

WeWork публикува проспекта си за IPO през миналия месец, а инвеститорите реагираха яростно. Компанията никога не е реализирала печалба и не е успяла да покаже убедително, че може да излезе на печалба някога. Компанията заемаше пари на Нойман, тъй като му плащаше наем за сгради, които притежаваше. WeWork му е платила около 6 милиона долара за търговската марка на името „We“. В допълнение - бордът на директорите е съставен изцяло от мъже.

Нойман, неговият Борд и техните финансови съветници бяха напълно неподготвени за реакцията на публичните инвеститори. Те предприеха стъпки, за да разрешат тези проблеми, но някои директори решиха, че трябва да продължат с IPO-то веднага. Масайоши Сон, основателят на SoftBank, настоя за оставката на Neumann като очевиден начин да удовлетвори бъдещите инвеститори в WeWork и неговите собствени начинания, които в много отношения са обвързани с добруването на WeWork.

SoftBank очакваше, че Брус Дънливи, директор на WeWork и партньор в дружеството за рисков капитал Benchmark, ще бъде на негова страна. Benchmark бе ръководил преди две години прокуждането на Травис Каланик от Uber. Първоначално Дънливи изрази подкрепа за Нойман, но в неделя рисковият капиталист му е заявил, че ще се присъедини към SoftBank, твърди източник, запознат с дискусиите. Въпреки че Дънливи е похвалил Нойман в изявление във вторник, той каза, че е "развълнуван" за новото ръководство.

Нойман придаваше звездна сила на WeWork, а новата двойка изпълнителни директори ще предложат опит и стабилност, надяват се инвеститорите. WeWork нае Минсън през 2015 г. от Time Warner Cable, след като помогна за продажбата на компанията на Charter Communications Inc. Той е участвал в различни роли в WeWork, включително като президент и главен оперативен директор. Съвсем доскоро той ръководеше финансовия отдел и подготовката за IPO-то. Гънингам беше нает миналата година от Amazon.com Inc., където ръководеше маркетплейса на компанията.

Промените в мениджмънта трябва да покажат на потенциалните инвеститори, че WeWork се опитва да се справи с проблемите на корпоративното управление, но те няма да помогнат за  справяне с основните слабости в бизнес модела, твърди Джефри Лангбаум, анализатор от Bloomberg Intelligence. „Забавянето дава време на WeWork да убеди инвеститорите и да осъществи допълнителни поправки, но няма да се справи с операционните рискове, като липсата на ясен път към рентабилността и дългосрочни кредитни линии, които могат да станат сериозен проблем във времена на икономически спад“, пише Лангбаум.

Новите ръководители свикаха служители на WeWork във вторник на среща, за да обсъдят промените. Въпреки че Нойман отсъстваше, Гънингам и Минсън бяха представени на сцената от двама инвеститори и поддържаха оптимистичен тон твърдят двама души, които са гледали представянето.

Като част от решението на Нойман той се е съгласил да намали още повече властта си по отношение на решенията на борда, а съпругата му Ребека ще се откаже от участието си в бизнеса, твърдят запознати с плановете източници. Сега всяка една акция на Нойман ще носи три гласа, което е по-малко от 20-те гласа в първоначалния план. Ребека Нойман, която беше включена в проспекта за IPO като основател и изпълнителен директор на образователната група WeGrow, ще напусне компанията. Маккелви, третият основател, запазва дейността си като главен директор по фирмената кулутура.

„Когато Мигел, Ребека и аз основахме WeWork през 2010 г., ние се заехме да създадем свят, в който хората работят, за да създадат живот, а не само да живеят“, пише Адам Нойман в имейл до служителите. „Докато предприемаме тази следваща стъпка в пътуването на нашата компания, аз също съм готов да слушам, да раста и да продължа да работя безмилостно върху ангажимента си към всички вас“.

Новият въпрос за WeWork сега е дали компанията може да достигне нови висоти без човека, чиято единствена визия управляваше бизнеса до днес. „Това е уловката тук. Трябваше да има някаква промяна, но това е съществен риск“, заяви Джийн Мюнстер, управляващ партньор в Loup Ventures. „Представянето на компанията е въплътено в лидера“.

Когато новите изпълнителни директори насочат вниманието си към IPO-то, може да искат да преразгледат част от проспекта, обозначен с рискови фактори. Документите изброяват икономическа рецесия, политически сътресения, невъзможност за реализиране на печалба - и Нойман. Бъдещият успех на WeWork „зависи до голяма степен от Нойман", се казва в подадената до регулатора документация. „Нойман е от решаващо значение за нашите операции“, се заключава още там. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още