Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Строителната активност на Острова бележи най-големия си месечен спад от 2016 г.

Причина за понижението е необичайно лошото време в края на февруари и началото на март

Строителната активност на Острова бележи най-големия си месечен спад от 2016 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Снежната буря, която връхлетя Великобритания в края на февруари и началото на март, допринесе за най-бързия спад на строителната активност на месечна основа от референдума за напускане на Европейския съюз (ЕС) насам, съобщава Financial Times.

Необичайно лошото време доведе до спад на Индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в строителството от 51,4 пункта през февруари до 47,0 пункта през март, показва последното проучване на агнция IHS Markit. Равнище над 50 е показател за растеж в сектора, а под 50 означава свиване.

Равнището през март е било най-ниското от юли 2016 г. насам и за първи път PMI пада под 50 в последните шест месеца. Анализатори прогнозираха показателят да достигне 50,9 пункта през март.

Очаква се строителната индустрия във Великобритания, която съставлява около 6% от икономическия растеж на страната, да е пострадала по-тежко от снежната буря в сравнение с останалата част на икономиката. Секторът често изисква работа на открито, която беше замразена заради лошото време.

Още по темата
Участниците в допитването обаче очакват спадът през март да е временен. Растежът на заетостта се ускори, а очакванията на бизнеса достигнаха 9-месечен връх, а това е признак, че строителната активност ще се засили в краткосрочен план, казва Тим Мур, заместник-директор на IHS Markit.

“Но участниците в допитването отбелязаха, че търсенето остава ограничено заради повишената икономическа несигурност и нежелание за поемане на риск сред клиентите“, допълва той.

Секторът на строителството във Великобритания изпита затруднения в края на миналата година, тъй като редица големи инфраструктурни и бизнес проекти бяха прекратени без нови проекти, които да ги заменят.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Имотната индустрия в Ню Йорк въстана срещу предлаган данък върху второ жилище