IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободните площи в американските молове достигнаха 20-годишен връх

Делът на празните обекти надминава нивото след кризата на фона на ръста на онлайн търговията

16:10 | 10.01.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Свободните площи в американските търговски центрове са достигнали най-високото си ниво от най-малко 20 години насам, съобщава Financial Times. Това показва, че собствениците изпитват затруднения да се справят в ерата на Amazon.

Броят на празните обекти в търговските центрове в страната в края на 2019 г. е бил най-големият през последните две рецесии, сочат данни на Reis Moody’s Analytics.

Операторите на молове са изправени пред затваряне на магазини през идните месеци, въпреки че общото равнище на разходите на американските потребители остава силно. Появяват се първи признаци, че собствениците на физически магазини, които са най-тежко засегнати от възхода на онлайн пазаруването, си правят сметката след Коледа.

Компанията за продажби на домашно обзавеждане Pier One Imports предупреди късно в понеделник, че има „значителни съмнения“ относно способността си да продължи работа. Базираната в Тексас фирма очерта планове да затвори 450 магазина, след като продажбите й намаляха с 11% на тримесечна основа.

Равнището на свободните площи в моловете от 9,7%, отчетено от Reis, е най-високото от началото на воденето на статистика през 2000 г., когато 5,3% от обектите бяха незаети. Рецесията през следващата година ги тласна до ниво от 6,8%.

Свободните площи се увеличиха отново след финансовата криза, като достигнаха 9,4% през 2011 г., но собствениците успяха да запълнят отново площите при последвалото възстановяване на икономиката.

Търговците на дребно продължават да се възползват от все още здравата американска икономика, но операторите на търговски центрове пострадаха най-сериозно от структурната промяна в сектора.

Американските търговци на дребно са обявили затварянето на 9300 магазина през 2019 г., сочат данни на компанията Coresight. Това е най-големият брой, откакто тя е започнала да събира данните през 2012 г. Gap и Victoria’s Secret са сред множеството големи марки, представени в моловете, които обявиха планове за затваряне на обекти.

След като изравниха следкризисния връх през третото тримесечие, последните данни сочат, че свободните площи в моловете са надминали тази връхна точка през последните три месеца на 2019 г.

Предупредителният сигнал от имотния пазар се появява в момент, когато инвеститорите очакват новини за това как се е представил секторът по време на ключовия период на празничното пазаруване.

Общите продажби на дребно в САЩ между 1 ноември и Бъдни вечер са нараснали с 3,4% спрямо същия период на предходната година, показват данни на компанията за разплащания Mastercard, въпреки че ръстът на продажбите във физическите магазини е бил по-умерен – 1,2%.

Редица търговци на дребно бяха принудени да направят големи отстъпки, за да привлекат купувачи, а мащабът на някои промоции беше „шокиращ“, коментира Роксан Мейер, анализатор в компанията MKM Partners.

Въпреки цялостния натиск върху моловете данните на Reis показват, че някои райони се справят с разместването на пластовете значително по-добре от други. Равнището на свободните площи през четвъртото тримесечие варираше от 4,2% в Сан Франциско до 16,3% в Индианаполис.

Редица търговци на дребно се приспособяват,  като комбинират по-ефективно физическото си и онлайн присъствие. Например сътресенията при марката Lululemon са били ограничени благодарение на луксозните й екипи за йога, които са се превърнали в хит.

Освен с променящите се вкусове на купувачите търговците на дребно трябва да се борят и с високите наеми. Собствениците на молове искат наеми от 468 долара на кв. м, колкото и през предходното тримесечие. Това е най-високото ниво от началото на воденето на статистика през 2000 г., показват данните на Reis.

Собствениците се стремят да намерят алтернативни употреби на площите в търговските центрове и привличат други наематели като ресторанти. Въпреки че те не са склонни да се обвързват с търговци на дребно с дългосрочни договори за наем с по-ниски наеми, пазарът може да започне да се обръща, смята Барбара Денъм, старши икономист в Reis. „Собствениците може да прозрат предупреждението и може би ще намалят наемите“, отбелязва  тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Дори и в дигиталната ера винаги ще има място за физически магазини, макар и по-малко на брой, но все пак това е голям пазар. Много хора предпочитат да отидат на място в магазина за да пробват няколко неща преди да изберат, или за да се консултират с продавача. Проблемът в САЩ е, че там са построени твърде много молове и търговски центрове, затова сега остават свободни търговски площи.Хостингът е малък разход, но знам търговци, които плащат по 50-60к месечно за онлайн реклама. При това само за България, а в други страни рекламата е в пъти по-скъпа. Има и не малко логистични разходи, както и разходи за поддръжката на електронния магазин. Вярно, че физическите магазини са по-скъпи, но разходите са съпоставими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
I
преди 4 години
При сегашното развитие на онлайн търговията, инвеститорите трябва наистина да не са в час за да инвестират в молове от бетон и тухли.Търговците, които плащат за квадратен метър, също трябва да не са в час, като се има предвид, че могат да продават хиляди продукти онлайн, за цената на един квадратен метър в мол, който ще плащат за хостинга, поддържащ им електронния магазин.Живеем в дигиталната ера, а не в каменната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Това е свидетелство за срив на потреблението и колосално обедняване на американците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
kane
преди 4 години
Вова, Бидона е прав в случаяАлекс Джоунс е *** и *** с дух на победителЗа съжаление помогна на Тръмп за много от гласовете на *** нискоинтелигентни и необразовани националистически настроени хамериканци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Алекс Джоунс е тотално изринат от всякакви медийни площадки.Човек с над 2 000 000 абоната....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Свободните площи в американските молове достигнаха 20-годишен връх Затова пък свободата на словото в САЩ удари историческо дъно:https://youtu.be/jRB3ihptQcs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още