Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Със силен паспорт и добро образование Гърция привлича чужди инвеститори в имоти

Програмата "Златна виза" на страната отбеляза срив през 2020 г. заради пандемията

Със силен паспорт и добро образование Гърция привлича чужди инвеститори в имоти

Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Гърция ще влезе в битката за връщане на чуждестранните инвеститори в недвижими имоти, използвайки две важни оръжия – силния паспорт, който страната може да предложи, и високата й позиция в сравнение със страни с конкурентни програми за местожителство срещу инвестиция в имот от гледна точка на образованието, пише гръцкият вестник „Катимерини“.

Но борбата вероятно ще се води през втората половина на годината, когато се очаква пътуванията от една страна в друга да станат по-лесни, допълва изданието.

През 2020 г. програмата, предоставяща разрешение за местожителство на инвеститори в имоти в Гърция, регистрира огромен спад. Пандемията и невъзможността на заинтересованите страни да пътуват до Гърция, за да финализират процедурите по закупуване на недвижим имот и получаване на разрешение за местожителство, доведоха до издаването на едва 403 разрешение. Това е рекорден спад от 88,5% спрямо 3504 разрешения, издадени през 2019 г., която беше рекордна за програмата „Златна виза“. От началото на програмата са издадени общо 8011 разрешения.

Още по темата
Според годишния индекс за паспортите на компанията Henley за 2021 г. гръцкият документ за самоличност е на осмо място, тъй като предлага безвизов достъп до 184 страни в света. За да получи паспорт, човек трябва да е прекарал седем последователни години в Гърция за най-малко шест месеца в годината.

Гърция е на висока позиция и в друга класация, която инвеститорите вземат предвид, ако проявяват интерес към използването на програми като „Златна виза“ – качеството на образованието.

В анализ на компанията Astons, специализирана в използването на програми за местожителство срещу инвестиция, се отбелязва, че Гърция предлага особено привлекателен пакет на инвеститорите. Страната съчетава програмата „Златна виза“, която има нисък инвестиционен праг от едва 250 хил. евро, колкото в Швейцария и Турция, с висококачествено образование.

Компанията поставя Гърция на второ място след Швейцария в общия пакет, предлаган на потенциални инвеститори, като образователният й индекс е поставен на девето място сред 22 страни в света, предлагащи имиграционни програми.

Гърция изпреварва други страни в Южна Европа като Италия, Испания, Португалия, Малта и Турция. Качеството на образованието е от съществено значение, защото много китайски граждани,  които са инвестирали в Гърция, са се установили в страната с децата си, пише „Катимерини“.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Цените на новите жилища в Гърция нарастват с 1,85% през първото тримесечие