Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Американският износ на оръжия нараства с 13% за година

Увеличението се дължи отчасти на плана „Купи американското“ на администрацията на Доналд Тръмп, представен през април

Американският износ на оръжия нараства с 13% за година

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на американско оръжие за чуждестранни правителства са нараснали с 13% до 192,3 млрд. долара в годината, завършваща на 30 септември – резултат от по-разхлабените ограничения върху търговията и увеличаване на усилията за сключване на сделки. Това съобщиха от Държавния департамент, цитирани от Ройтерс.

Американският президент Доналд Тръмп се опитва да превърне САЩ, които вече са лидери на световния оръжеен пазар, в още по-голям фактор в търговията, посочват американски държавни представители.

Още по темата

Най-големите изпълнители на военни поръчки, които продават кораби, танкове, самолети, ракети и други на чуждестранни военни формирования, включват Boeing, Lockheed Martin, Raytheon, General Dynamics и Northrop Grumman.

Увеличението се дължи отчасти и на плана „Купи американското“ на администрацията на Тръмп, представен през април, в рамките на който се облекчават ограниченията върху продажбите. Също така се окуражават американските държавни представители да поемат по-голяма роля в разрастването на американския оръжеен бизнес в чужбина.

Има два основни начина, по които чуждестранните правителства купуват оръжия от американски компании: преки търговски продажби, договорени между правителство и компания, както и продажби на чуждестрании армии, при които правителството договаря с Пентагона потенциална сделка. И двата начина изискват одобрение от американското правителство.

Търговските продажби на американско военно оборудване към чуждестранни правителства нараства с 6,6%, достигайки 136,6 млрд. долара от 128,1 мрд. долара през фискалната година, посочват още от държавния департамент.

През октомври правителството заяви, че американските продажби към чуждестранни армии са нараснали с 33% до 55,6 млрд. долара през фискалната година.

Общо се наблюдава 13-процентно увеличение на годишна база в износа на американски оръжия.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Тръмп се закани, че няма да има мирна смяна на властта