IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън подписа новия пакет стимули за 1,9 трлн. долара

С това мерките окончателно влизат в сила

22:30 | 11.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Doug Mills/The New York Times/Bloomberg</em></p>

Снимка: Doug Mills/The New York Times/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън подписа законопроекта за новия пакет от мерки на стойност 1,9 трилиона долара, предназначени за подпомагане на американците и стимулиране на пострадалата от коронакризата икономика, предаде Ройтерс.

Доминираната от демократите Камара на представителите в Конгреса даде окончателното си одобрение за законопроекта в сряда, осигурявайки на президента демократ много важна победа в първите месеци от управлението му, съобщава БТА.

 „Това историческо законодателство има за цел да възстанови гръбнака на тази страна“, заяви Байдън, преди да положи подписа си под законопроекта, превръщайки го окончателно в закон.

Президентът подписа мярката преди планирано по-късно в четвъртък негово обръщение по повод навършването на една година от въвеждането на ограничителни мерки заради коронавируса.

Първоначално подписването беше планирано за петък, но началникът на канцеларията на Белия дом Рон Клайн каза, че то е било изтеглено по-рано, след като законопроектът пристигнал в президентството през изминалата нощ. „Искаме да действаме възможно най-бързо“, отбеляза Клайн в Twitter.

Мярката предвижда 400 млрд. долара за директни плащания на 1400 долара за повечето американци, 350 млрд. долара в помощ на щатските и местните власти, разширяване на данъчните облекчения за деца и увеличаване на финансирането за разпределение на ваксини.

Въпреки че много републиканци подкрепиха икономическите мерки при управлението на бившия президент Доналд Тръмп, нито един конгресмен от Републиканската партия не гласува за законопроекта в Камарата на представителите и в Сената. Това се случи, въпреки че допитвания показаха, че той е популярен сред избирателите, дори сред републиканците.

По данни от анкета на Ройтерс и Ipsos, проведена на 8 и 9 март, 70% от американците подкрепят плана, включително мнозинството демократи и републиканци. Сред републиканците петима от десетима души твърдят, че подкрепят плана, а девет от десет демократи също го подкрепят.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
korn
преди 3 години
САЩ също като ЕС, след много дебати и трудни спорове приеха пакета от стимули и решиха да напечатат 1,9 трилиона долара. След тази пандемия, която приличаше на Световна война САЩ и ЕС оцеляха и сега предстоят години на бавно но сигурно възстановяване, и лек но постоянен растеж в близките 30 години. До тогава вече ще сме минали на зелена енергия и колонизирали Марс където ще започнем на чисто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още