IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камарата на представителите одобри окончателно пакета от помощи на Байдън*

Американският президент планира да подпише законопроекта в петък

22:15 | 10.03.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Caroline Brehman/CQ Roll Call/Bloomberg</em></p>

Снимка: Caroline Brehman/CQ Roll Call/Bloomberg

Камарата на представителите даде окончателно одобрение на едни от най-големите мерки за стимулиране на икономиката в американската история – обхватен пакет на стойност 1,9 трлн. долара, който дава на президента Джо Байдън първата му голяма победа, откакто встъпи в длъжност, предава Ройтерс.

Мярката предвижда 400 млрд. долара за директни плащания на 1400 долара за повечето американци, 350 млрд. долара в помощ на щатските и местните власти, разширяване на данъчните облекчения за деца и увеличаване на финансирането за разпределение на ваксини.

Одобрението в контролираната от демократите камара се случи без подкрепата на републиканците след седмици на обсъждания в Конгреса. Демократите определиха законопроекта като изключително важен отговор на пандемията, която е отнела живота на над 528 хил. души, а милиони хора останаха без работа.

„Това е исторически ден. Това е началото на края на голямата COVID депресия“, заяви представителят на демократите Ян Шаковски.

Байдън планира да подпише законопроекта в петък, съобщи Белият дом.

Републиканците заявиха, че мярката е твърде скъпа и е пълна с прахоснически прогресивни приоритети. Те са на мнение, че най-лошата фаза от най-голямата здравна криза от един век насам до голяма степен е отминала и икономиката върви към възстановяване.

„Това е погрешният план в погрешния момент по много погрешни причини“, заяви представителят на републиканците Джейсън Смит.

Демократите искаха да изпратят окончателния законопроект на бюрото на Байдън за подписа му преди изтичането на настоящите федерални помощи при безработица на 14 март.

Камарата на представителите, която прие предишна версия на законопроекта, трябваше да се събере отново, за да одобри направени промени в Сената през уикенда.

„Много се говори, че този пакет от мерки е твърде голям и твърде скъп, но ако е имало момент за големи действия, то това е този момент“, заяви представителят на демократите Ричард Нийл.

Камарата отхвърли искане на представителя на републиканците Марджъри Тейлър Грийн за отлагане на разискванията, нещо, което тя опитва четири пъти от встъпването си в длъжност през януари.

Камарата гласува с 235 на 149 гласа да продължи заседанието, като 40 републиканци се присъединиха към демократите в отхвърлянето на предложението на Грийн.

Обществена подкрепа

Въпреки че много републиканци подкрепиха мерките в подкрепа на икономиката при управлението на бившия президент Доналд Тръмп, нито един конгресмен от Републиканската партия не гласува за законопроекта в Камарата на представителите и в Сената. Това се случи, въпреки че допитвания показаха, че той е популярен сред избирателите, дори сред републиканците.

По данни от анкета на Ройтерс и Ipsos, проведена на 8 и 9 март, 70% от американците подкрепят плана, включително мнозинството демократи и републиканци. Сред републиканците петима от десетима души твърдят, че подкрепят плана, а девет от десет демократи също го подкрепят.

Пакетът от мерки може да има висок залог и за двете партии. Ако той успее да даде на икономиката голям тласък, това ще подобри и политическите перспективи пред демократите, които опитват да запазят крехкото си мнозинство в Конгреса преди изборите в средата на мандата през 2022 г.

Демократите имат малко мнозинство от 221 на 211 в Камарата на представителите, а без подкрепата на републиканците могат да си позволят да изгубят гласовете само на няколко свои членове. Някои конгресмени от Демократическата партия в Камарата на представителите критикуваха промените в законопроекта, които бяха направени от Сената.

Сенатът отмени увеличението до 15 долара на час на федералната минимална заплата до 2025 г., затегна изискванията за получаване на директни плащания от 1400 долара, като ги ограничи до хората, печелещи под 80 хил. долара, намали помощите при безработица до 300 долара на седмица спрямо приетите от Камарата на представителите 400 долара и насочи част от помощите за щатските и местните власти към по-малки общности.

Огромните разходи са смятани за голям двигател наред с ускоряването на темпа на ваксиниране срещу COVID-19 и забавянето на броя на заразените в бързо разведряващите се перспективи за американската икономика.

Тази седмица Morgan Stanley прогнозира, че ръстът на икономиката през 2021 г. ще бъде 8,1%. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие съобщи във вторник, че очаква ръст на американската икономика от над 6% тази година спрямо прогнозираните около 3% само преди три месеца.

След приемането на законопроекта за подпомагане на икономиката сега вниманието се насочва към следващия кръг от големи законопроекти, които Байдън цели да прокара, включително големи инфраструктурни инвестиции, имиграционни реформи и инициативи, свързани с климатичните промени.

*Информацията е допълнена в 22,37 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Дядя кефи.Знае и латински думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Това е погрешният план в погрешния момент по много погрешни причини, заяви представителят на републиканците Джейсън Смит.Доста точно се е изразил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
От кога на кражбата (печатането) му се вика помощи не е ясно,но това за съвременният икономист е Terra incognita..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още