Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

FDA одобри трета доза на ваксината на Pfizer/Biontech за лица над 65 години

Агенция по храните и лекарствата на САЩ разрешава поставяне на подсилваща доза от коронавирусната ваксина и на хора в риск от тежко заболяване

FDA одобри трета доза на ваксината на Pfizer/Biontech за лица над 65 години

Снимка: Adam Glanzman/Bloomberg

Американската Агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри прилагането на подсилваща доза от ваксината срещу Covid-19 на Pfizer/Biontech за лицата над 65-годишна възраст и за определени американци в по-висок риск, съобщава Ройтерс.

Третата доза ще бъде поставяна поне шест месеца след втората доза, предава БТА.

Разрешава се поставянето на подсилваща доза и на хора, които са в риск от тежко заболяване, както и на онези, чиято професия ги поставя в риск.

Консултативният панел на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) може да гласуват за прилагането на третата доза още в четвъртък, коментира представител на агенцията на открито заседание на консултантите.

През август президентът Джо Байдън обяви намерението на правителството си да започне да прилага подсилваща доза на американците на възраст над 16 години от тази седмица, ако това бъде одобрено от FDA и CDC.

Още по темата
Според консултативният панел няма достатъчно данни, които да подкрепят прилагането на подсилваща доза на лицата на възраст над 16 години, които са получили втора доза поне шест месеца по-рано. Панелът иска още данни за безопасността на третата доза.

Агенцията може в бъдеще да преразгледа въпроса за трета доза и за по-широк кръг от населението. Водещите членове на FDA са разделени по въпроса за нуждата от подсилваща доза за цялото население. Временната ръководителка на агенцията Джанет Уудкок подкрепя такова решение, докато някои от експертите смятат, че наличните данни не го налагат.

Във вторник Johnson&Johnson обяви, че в САЩ втора доза от нейната еднодозова ваксина е показала увеличаване на ефективността ѝ срещу средно и много тежко преболедуване.

Данните на Moderna за ефекта от подсилваща доза се очакват до седмици, заяви в събота главният съветник на президента Джо Байдън по медицинските въпроси Антъни Фаучи.

Някои страни като Израел и Великобритания вече започнаха да поставят подсилващи дози. САЩ през миналия месец разрешиха допълнителните дози за хора с компрометирана имунна система и вече над 2 млн. души са получили трета доза от ваксините.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Щатските индекси се възстановиха рязко след разпродажбата от предишната сесия