IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън се съмнява в резултата от търговската сделка на Тръмп с Китай

Без признаци кога САЩ ще приключат прегледа на китайската си политика не е ясно дали бъдещето на търговската сделка ще бъде решено тази година

14:16 | 19.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън изрази съмнения относно миналогодишната търговска сделка с Китай, първото ясно изявление на администрацията на Джо Байдън, в което подробно се мисли за бъдещето на споразумението между двете най-големи икономики в света, съобщи Bloomberg.

„Моето лично мнение е, че митата не бяха въведени по много обмислен начин“, каза тя в интервю за New York Times. „Митата са данъци върху потребителите. Сделката, която предишната администрация е договорила, наистина не отговаря в много отношения на основните проблеми, които имаме с Китай“, коментира Йелън.

Споразумението, подписано между администрацията на Тръмп и Китай през януари 2020 г., трябваше да сложи край на търговската война, която предизвика мита върху стоки на милиарди долари. Администрацията на Байдън трябва да реши дали да запази сделката, да я отмени или да се опита да я замени с нещо ново.

Осемнадесет месеца по-късно споразумението се оказа в най-добрия случай примирие, като двете страни продължават да плащат повече за много вносни стоки. Но това е и зона на стабилност в отношенията, които продължават да се влошават с нарастващо напрежение в Хонконг, Тайван, заради правата на човека и произхода на пандемията от Covid-19.

От своя страна китайското правителство похвали търговската сделка, въпреки че критикува действията и изявленията на САЩ в други обтегнати области.

„Икономическите отношения между Китай и САЩ по своята същност са взаимно изгодни. Търговската война би довела само до загуби “, заяви говорителят на Министерството на външните работи Жао Лиджиян пред репортери в понеделник, попитан за коментара на Йелън. Надяваме се, че САЩ ще могат да разрешат проблемите в търговските отношения и да насърчат стабилното развитие на търговските отношения между Китай и САЩ“, каза той.

Но дори преди думите на Йелън мнозина в Китай бяха песимистично настроени към бъдещето на споразумението.
„Сегашното относително спокойствие на търговския фронт изглежда не предвещава славни дни, а гръмотевични бури“, написа миналата седмица в статия бившият дипломат и търговски представител Джоу Сяоминг.

Сделката не намали търговския дефицит на САЩ с Китай, една от целите на бившия президент Доналд Тръмп.
Американският износ за Китай записа рекорд през първото тримесечие на годината, но вносът от континента скочи, подсилен първо от маските и защитните стоки, последвани от електроника и оборудване за работа от вкъщи. Сега възстановяването на общото потребление също оказва въздействие върху търговията, тъй като хората започнаха да харчат повече благодарение на правителствените стимули.

йелън йелън

Американският търговски представител Катрин Тай обеща през май да надгради сделката и каза, че премахването на митата ще зависи от резултата от предстоящи разговори с Китай.

По думите ѝ търговските отношения между САЩ и Китай са значително небалансирани. Откакто е започнала работата си, Тай е имала само един телефонен разговор с китайския вицепремиер, водещ преговорите, Лю Хъ.

Това обаждане, подобно на разговора между Йелън и Лю, не е включвало подробни преговори, а беше разговор за опознаване, според запознати източници. Тепърва предстоят редовни разговори по сделката, които трябва да се провеждат на всеки шест месеца.

Без знаци кога САЩ ще приключат прегледа на китайската си политика, не е ясно дали бъдещето на търговската сделка ще бъде решено тази година. Очевидната неспособност на двете страни да се споразумеят за посещението на висш американски дипломат тази седмица не предвещава добри резултати за разговори в скоро време.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още