IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай налага мита върху американски стоки за 60 млрд. долара

Пекин игнорира предупреждението на Тръмп и ескалира допълнително напрежението със САЩ

15:57 | 13.05.19 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският държавен глава Си Дзинпин (вляво) и американският президент Доналд Тръмп (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският държавен глава Си Дзинпин (вляво) и американският президент Доналд Тръмп (вдясно). Снимка: Ройтерс

Китай заяви, че ще наложи от 1 юни мита върху вноса на американски стоки за 60 млрд. долара, ескалирайки допълнително търговската война със САЩ, съобщава BBC. 

Ходът на Пекин следва решението на американските власти да увеличат митата върху китайски внос за 200 млрд. долара от 10% на 25%, като в същото време предупредиха, че могат да наложат допълнителни налози, които да покрият цялото количество китайски стоки, внасяни в САЩ.

„Китай не трябва да отвръща – така ще стане по-лошо“, предупреди Тръмп в съобщение в Twitter.

Според него американските потребители могат да избегнат въздействието на митата, като купуват засегнатите продукти от други източници.

Тръмп написа в Twitter в събота, че Китай е бил сразен в неотдавнашните преговори и вероятно Пекин ще предпочете да изчака до президентските избори през 2020 г. с надеждата, че демократите ще победят и по този начин азиатската страна ще продължи да вреди на американската икономика.

"Единственият проблем е, че те знаят, че ще спечеля", пише Тръмп в Twitter, добавяйки: "... и сделката ще стане много по-лоша за тях, ако трябва да бъде договорена по време на моя втори мандат. Би било разумно за тях да действат сега, но предпочитат да събират ГОЛЕМИ МИТА! ”

Двете страни са постигнали съгласие по редица теми, но продължават да висят нерешени въпроси, които са важни за Китай, посочи от своя страна китайският вицепремиер Лю Хъ след визитата си във Вашингтон, която отбеляза нов кръг от търговски преговори, който приключи безрезултатно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
и какво ще стане като спрът чайниците да бълват изведнъж . я напиши , че ми стана интересно :))) . ще се изчисти търговията от б о к л у ч к и ... това ще стане , да си копат само за тех си . чак пък такава зависимост от китайски стоки , леле ... светът ще си възстанови работните места :))) . да , има сектори дето са създали много тясни снабдителни вериги и с евтина работна ръка и перфектно в някои отношение планиране са постигнали почти пълен монопол . но само в някои сектори . просперитета трябва да е сравнително равномерен . нали точно това се случва в момента , започват да ги ограничават постепенно . и другото е вярно , огромен пазар е техния - 1,4 млрд хомогенен - няма да правиш продукти с различни спецификации , плътен - нямаш голями транспортни разходи , рекламните послания са еднакви за цялата държава ... но както има протекционизъм на техния пазар , така по света започват реципрочни мерки . абсолютно си прав за "хищнически, конфискационни и меркантилни практики" ... много добре си ги подредил :))) и преди да са станали прекалено голями за да срутят къщичката , сега ставаме свидетели на тези "войни" ... плюс това и д.и.в.а.щ.ината дето са спретнали в южнокитайско море ...https://***.visualcapitalist.com/visualizing-worlds-biggest-exporters-2017/а вече са доста големи , но не в мащаба дето споменаваш ...и ч е п ъ т за зеле е отговорна работа , най важният елемент в една многовековна традиция . без него , колкото и да е елементарен за направа и употреба , изтича зелевата чорба , която също има култово предназначение за тази традиция , и не става зелето . а като не стане зелето изчезва магията на коледата , няма ароматно свинско , няма зелева чорба с праз , няма мезе от кисело зеле с червен пипер , няма сърми :))) . не подценявай ролята му . обикновен (цензура) а дава смислен завършек на цялата година , и подготвя идването на новата ... ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 16 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Заради алчния американски бизнес американците загубиха 5 000 000 работни места от 2001 година до сега. Места изнесени в Китай. Пуснаха Китай в СТО, оставиха го да си прави държавен капитализъм, да краде технологии. Алчността отвори духа на китайската бутилка. Евентуалната търговска сделка, не е между две подобни системи, които търсят по-близки връзки. По-скоро това е фундаментален сблъсък между два коренно различни икономически модела. Най-добрият резултат за САЩ е подробен документ, в който Китай се отказва от своите хищнически, конфискационни и меркантилни практики, като осигурява достатъчно средства за наблюдение и своевременно прилагане на споразумението.Най-добрият резултат за китайските комунисти е да се вдигнат тарифите чрез подаване на фалшиви документи с фалшиви, неподлежащи на изпълнение обещания, които ще позволят да изтече мандата на Тръмп и да се надяват на по-малко антагонистична алтернатива от демократите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 6
Hahoto
преди 4 години
Кога ядохте сите китайските кюфтета ни рИвахте!!! Всичкото бизнес се изнесе на йовтиното в Китай. Откри всякакви производства, сега чайниците били лоши. Че то 70 процента от стоките по света са мАде от Чайна, ако спрат да бълват пазарите ще се взривят кое нагоре, кое надоле и целия ред ще се сгромоляса изведнъж и за дълго.... Но поне *** за зеле в новия свят ще е скъп ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 20 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
Нищо не отричам :)Сметни си цифричките 13.4 трилиона към 540 милиарда износ - 4 процента.Докато стане "изнасянето", американците ще си купуват с 25 процента по-скъпи компютри, смартфони, дрехи и обувки - на печелившите честито. Китайчетата ще свалят юана, което ще им подпре фирмите, ще изпилят лекинко цените на износа надоле и ще намажем ние по-евтини техни стоки. Ще стане като полските ябълки, заради руското ембарго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 8
Sokratus
преди 4 години
Винаги ме е изнанадвало отричането на фактите!БВП САЩ - $21 трлн - БВП Китай - $13,4 трлнТърговия САЩ - $120млрд, Китай $540 млрд - Дефицит $420млрд!?!Отделно от това Китай държи над $1трлн книжа на САЩ и валутни резерви в размер над $3трлн!Топ 3 стоки изнасяни от Китай за САЩ:компютри $77млрд, смартфони - $70млрд, Дрехи и обувки - $54млрдТоп 3 стоки изнасяни от САЩ за Китай:Самолети - $16млрд, Соя - $12млрд, Коли - $10млрд.Американските мита може да достигнат до $100млрд на година, с които съвсем спокойно може да се компенсира целият износ за Китай. Отделно от това изнасянето на дрехите и обувките от Китай към други страни ще се ускори с огромни темпове и може да бъде изнесено изцяло в рамките на една година! Виетнам, камбоджа, Индия, Бангладеш и др само това чакат!Например Европа може драстично да увеличи износа на колела към САЩ, което е много положително за България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 20 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
тези мита са капка в това за което се борят х'американците . един вид за пред хората , за отвличане на вниманието . целта въобще не е да се върне старото положение . то НЯМА да се върне повече в средносрочен план . тече тотално пренасочване на търговските потоци . целта е максимално изолиране на китай от развитите пазари , изолиране от придобиване на ресурси , изолиране от придобиване на технологиии пр. . причината ? китайците чупят установения ред в света и споразуменията . как ? ами така :https://***.telegraph.co.uk/news/2018/01/09/diplomatic-protests-china-shows-militarised-artificial-islands/и заявяват претенции за контрол над целия търговски поток от там за 5 трилиона долара :))) . засеганти са всички от региона . утре ще решат да вдигнат остров някъде другаде и да имат претенции там :))) . това е онова което дразни света и рижият китеник е просто високоговорителя . глашатая дето съобщава . нищо повече . китайците чупят световният ред по начин по който нито русия , нито х'американците , нито която и да е европейска държава не си позволява да го прави . мда , затова постоянно се говори , че вече трябват обединени европейски сили , че трябва самолетоносач европейски и засилване на военната мощ на континента ни . тъй , лека полека отдалече и по малко . не изведнъж :)))добре дошли в новият свят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 19
khao
преди 4 години
соя срещу компютри ... баси удара с *** по *** дето са направили тия шаолинци :):)а Китайците от къде ще внасят манджа, щото вече и те разбраха че ориза не е единственото нещо за ядене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 0
Minka
преди 4 години
CHINA SAYS TO RAISE TARIFFS ON SOME U.S. GOODS FROM JUNE 1 CHINA SAYS TO RAISE TARIFFS ON $60B OF U.S. GOODS CHINA SAYS TO RAISE TARIFFS ON 2493 U.S. GOODS TO 25% CHINA MAY STOP PURCHASING US AGRICULTURAL PRODUCTS:GLOBAL TIMES CHINA MAY REDUCE BOEING ORDERS: GLOBAL TIMES CHINA ADDITIONAL TARIFFS DO NOT INCLUDE U.S. CRUDE OIL CHINA RAISES TARIFF ON U.S. LNG TO 25% EFFECTIVE JUNE 1 CHINA TO RAISE TARIFFS ON IMPORTS OF U.S. RARE EARTHS TO 25%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 9
khao
преди 4 години
евала Перчем, единственото правилно нещо дето си хванал, тия трябваше да бъдат ошамарени овреме !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 29 rate down comment 2
Minka
преди 4 години
Земеделските производители, които бяха едни от най-големите поддръжници на Тръмпя, страдат най-много. И ще страдат. Китайците удариха там където ще боли най-много. Соя, царевица и пшеница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още