Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Легализирането на канабиса в САЩ наближава, но кои ще са големите печеливши?

Засега пазарът е фрагментиран, което дава възможност на канадските компании да се възползват

Легализирането на канабиса в САЩ наближава, но кои ще са големите печеливши?

Снимка: Архив Ройтерс

Федералната забрана за употреба на марихуана в САЩ скоро може да остане в миналото. Но на настоящия фрагментиран пазар пазар е трудно да се посочи кой ще е най-големият печеливш от това, посочват от банка Piper Jaffray.

„Смятаме, че могат да се появят успешни марки в САЩ, по всяка вероятност изградени на базата на продуктовата диференциация, но в началните етапи на една нова индустрия е трудно да се определят печелившите в дългосрочен план“, посочва анализаторът Майкъл Лавери, цитиран от Bloomberg.

Още по темата

Според него пълното узаконяване на марихуаната и продуктите с тетрахидроканабинол (основното психоактивно вещество в канабиса – бел. ред.) в САЩ ще настъпи в следващите две до пет години. И макар някои компании като MedMen Enterprises Inc., Lowell Herb Co. и Pax Labs Inc. да изглежда, че набират инерция, то пазарът все още е много фрагментиран. Това предоставя възможност на канадски оператори като Canopy Growth Corp. и Tilray Inc. да се възползват, ако законът го позволи.

Не че американските компании не се стараят. MedMen се опитва да увеличи вътрешните си продажби, за да повиши и маржа си. От своя страна Lowell в момента е лидерът по продажба на предварително свити цигари с марихуана в Калифорния с 35-процентен пазарен дял. Pax пък произвежда само оборудване, като по този начин избягва рисковете, свързани с отглеждането на самото растение.

А самият американски пазар предоставя наистина уникални възможности, тъй като търговците на дребно събират значителен обем потребителски данни, тъй катотрябва да сканират личните карти на всеки човек, който влиза в техните магазини, като се води отчет и за всяка направена покупка.

Поглед към това как може да се развие пазарът на марихуана може да ни даде пазарът на електронни цигари, смята Лавери. През 2013 г. основните петима играчи в сектора притежаваха общо 40% от пазара. Днес това са 97%, като само JUUL Labs контролират 70%.

В „зеления“ сектор Лавери изчислява, че седемте най-големи публично търгувани американски канабис компании имат най-много 6% от пазара към 2018 г. Това дава възможност на канадските фирми да се възползват, след като федералната забрана за употреба евентуално бъде вдигната.

„Не знаем кои биха били евентуалните победители в категорията на канабиса“, посочва Лавери. „Очакваме с времето консолидиране и вярваме, че наличните 4 млрд. долара на Canopy и връзката на Tilray с американския оператор Privateer по всяка вероятност ще помогнат и двете да се позиционират успешно в САЩ“, допълва той.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
3
 
3
G-Bull до: Ivel
преди 3 години
Ако Легализираме в БГ ще пресъхне бизнеса на патрулните полицай. ЦВ ЦВ не иска да е лош към своите.
1
 
3
 
2
преди 3 години
Няма профилна снимка
А в България кога, Цветан Цветанов не иска ли да иде на обмяна на опит до САЩ, или само за глупости ще му набиват канчето там. Поне нещо полезно да свърши.
2
 
1
 
1
преди 3 години
Me gusta marihuana, me gustas tu

Още от САЩ
Опасенията заради Snap изпратиха S&P 500 на червено