IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Robinhood е подал документи за бъдещето IPO

Много критикуваната платформа за търговия с акции може да стане публична компания до края на второто тримесечие

08:48 | 24.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Robinhood Markets Inc. заяви, че е подала поверително документи за първично публично предлагане, което ще осъществи дългоочакваното сред инвеститорите - включително сред собствените клиенти на приложението за търговия с акции, листване. 

В изявление във вторник компанията заяви, че е подала своята декларация до Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC), потвърждавайки по-ранна статия на Bloomberg. Robinhood може да стане публична компания до второто тримесечие, но този период може да се промени, казва пред Bloomberg човек, запознат с въпроса, който e поискал да не бъде идентифициран.

Robinhood, чиято дългосрочна мисия е да „демократизира“ инвестирането, е смятана за основен входен пункт за млади инвеститори за достъп до пазарите и се разглежда като пионер за новото по-младо поколение инвеститори на американския финансов пазар.

След рекорден растеж по време на пандемията от COVID-19 предпочитаното от младите хора приложение за търговия с акции се озова насред буря през януари заради short squeeze при GameStop, стимулиран от инвеститори на дребно в Reddit. Но брандът на Robinhood изглежда непокътнат, като офертите преди първичното публично предлагане на акциите растат рязко на фона на манията около GameStop.

Критиците пък обвиняват брокера, че се държи като доставчик на хазартни игри със своето лесно за използване приложение, което е особено популярно сред по-младите инвеститори, вместо да действа като уважаван доставчик на финансови услуги. 

Robinhood управлява "мръсен" бизнес модел, който привлича клиенти без такса, докато компанията получава пари от големи корпорации на Wall Street,  за да бъде брокер на сделките им, оплака се наскоро Чарли Мънгър, дясната ръка на американския инвеститор Уорън Бъфет. Според него Robinhood насърчавал своите потребители да търгуват възможно най-много и рисковано. Компанията отхвърли тази критика като „разочароваща и елитарна“.

Брокерът-дискаунтер обаче наскоро изпадна в немилост сред много от своите потребители, тъй като бе ограничил търговията с някои горещи акции. Това създаде проблеми, особено с книжата на търговеца на видеоигри Gamestop, който се превърна в пионка в битката за власт между малките инвеститори, организирали се в интернет, и хедж фондовете. Robinhood бе заподозрян в сговор с хедж фондовете, но отрича това.


Главният изпълнителен директор Влад Тенев.

Въпреки това многобройни клиенти заведоха дела срещу компанията. Но и без това Robinhood си има правни проблеми. В годишния доклад групата разкри, че води преговори с американския финансов регулатор Finra за многомилионно споразумение за предишни нарушения на правилата. Други органи като SEC и Нюйоркския орган за финансов надзор също следят под лупа компанията. Съществуват и различни съдебни дела от потребители в САЩ.

Става дума, например, за клиенти, чиито акаунти са били отвлечени при хакерска атака. Други производства се въртят около технически повреди и нарушения на фидуциарни договорни задължения. Съществува и разгорещена съдебна битка със семейството на клиент, който се е самоуби; през 2020 г. на 20-годишна възраст заради вероятното предположение, че е претърпял огромни загуби, докато е търгувал с опции за акции.

Въпреки предизвикателствата Robinhood продължава да увеличава своята потребителска база и да добавя изтегляния през периода, става ясно от изследователска бележка на JMP Securities от края на януари. Докладът показва, че Robinhood е добавил 600 000 потребители за един ден, повече от шест пъти повече от обичайния брой нови потребители през месеца, преди да настане лудостта около GameStop.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Toва е преди геймстоп, въпросът е след него колко са останали, както и как ще им го върнат, когато станат публична компания, защото хората едва ли са забравили наш Влади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
viktor123
преди 3 години
"Докладът показва, че Robinhood е добавил 600 000 потребители за един ден, повече от шест пъти повече от обичайния брой нови потребители през месеца, преди да настане лудостта около GameStop" - това доказва, че няма лоша реклама....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още