IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси постигнаха ръст въпреки неясния победител на изборите

Акциите на големите технологични компании, смятани за острови на спокойствието в несигурни времена, поскъпнаха

23:58 | 04.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси постигнаха ръст в сряда, въпреки че резултатите от президентските избори до момента не излъчват ясен победител, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average скочи с 367,63 пункта и достигна ниво от 27 847,66 пункта. Широкият измерител S&P 500 нарасна с 2,2% до 3443,44 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 3,9% до 11 590,78 пункта.

Трейдърите пренебрегнаха президентската надпревара и вместо това се съсредоточиха върху битката за Сената, където нарастват шансовете републиканците да запазят контрола си.

„Мисля, че голямата новина за пазарите поне засега е, че по първоначални данни няма да има синя вълна, която обичайно подкрепя пазарите“, коментира Майк Люис, управляващ директор на американското подразделение за търговия с акции в Barclays.

Президентът Доналд Тръмп печели изборите във Флорида, Индиана, Алабама, Северна Дакота и Кентъки наред с Южна Дакота, Арканзас и Охайо. Кандидатът на демократите Джо Байдън взема Мейн, Върмонт, Делауър, Мериленд и Масачузетс, както и Колорадо, Ню Йорк и Вирджиния, сочат данни на NBC News.

Байдън изглежда няма да спечели в Северна Каролина, тъй като Тръмп води в щата. Но Байдън е начело в Аризона и Мичиган, макар че все още е твърде рано да се обяви победител в тези щати.

NBC News прогнозира, че Байдън печели в Уисконсин, където Тръмп победи през 2016 г. Ръководителят на предизборния щаб на Тръмп съобщи, че президентът планира да поиска официално повторно преброяване в Уисконсин.

Предизборните щабове и на двамата кандидати обявиха, че печелят надпреварата, въпреки че в някои оспорвани щати все още не е ясен победителят, включително Аризона, Невада, Уисконсин, Мичиган, Пенсилвания, Северна Каролина и Джорджия.

Книжата на големите технологични компании поскъпнаха, като акциите на Apple и Microsoft прибавиха най-малко 4% към стойността си. Facebook напредна с 8,3%, а книжата на Alphabet и Amazon поскъпнаха с над 6%.

Трейдърите на Wall Street и инвеститорите отдадоха ръста на редица фактори, включително последователно стабилната възвръщаемост на компаниите и привлекателността им като острови на спокойствието във времена на несигурност. Освен това някои инвеститори смятат потенциален контрол върху Сената от републиканците за положителен знак за групата, тъй като евентуално повишаване на данъците върху капиталовата  печалба от Конгрес, контролиран от демократите, може да натежи върху бързо растящия сектор.

Трейдърите са притеснени от възможността за оспорване на изборните резултати, което според стратези от Wall Street може да има големи последици за фондовия пазар. Анализатори предупреждават, че забавяне на резултатите ще засегне възможностите на Вашингтон да приеме допълнителни фискални стимули на фона на растящите случаи на COVID-19.

Инвеститорите следят и битката за Сената и последиците за бъдещите фискални политики. Не е ясно дали демократите ще успеят да си върнат горната камара. Републиканците изглежда са спечелили ключова победа със сенатора Джони Ърнст, който е смятан за победител в надпреварата за Сената в Айова.

В същото време демократката Сара Гидеон, която се бореше със сенатор Сюзън Колинс в Мейн, призна загубата си.
Преди изборите трейдърите се опасяваха, че победа на демократите в Сената и Байдън на президентския пост може да донесат по-високи данъци, които биха засегнали особено технологичните акции. В същото време някои инвеститори се надяваха, че т. нар. синя вълна може да донесе по-големи стимули за борба с последиците от коронавируса, което би подкрепило акции, свързани с по-широката икономика.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 0,766% и 1,544%. 

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отбеляза спад от 0,12% до 93,44 пункта. Еврото поскъпна с 0,01% до 1,172 долара, а паундът прибави 0,02% към стойността си до 1,299 долара. Спрямо йената щатските пари отбелязаха лек ръст от 0,02% до 104,5 йени за долар. 

На стоковите пазари цената на петрола скочи в сряда, след като президентът Доналд Тръмп невярно обяви победа на оспорваните избори, въпреки че още милиони гласове не са преброени. Цените тръгнаха нагоре и след като данни показаха голям спад на запасите на суров петрол в САЩ. 

Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 1,49 долара до 39,15 долара за барел. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 92 цента до 40,63 долара за барел. 

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,7% до 1896,20 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още