IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп иска да вкара Путин на Г-7 през задния вход*

Според американския президент на следващата среща може да бъде поканен нуговия руски колега

12:12 | 25.08.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че „със сигурност е възможно“ да покани руския си колега Владимир Путин като гост на следващата среща на Г-7 догодина в САЩ. Необичайното предложение беше заявено, след като по-рано през седмицата редица международни лидери посочиха, че Русия все още няма място на масата на седемте най-развити световни икономики, изгонена след анексирането на Крим през 2014 г.

Изказването на Тръмп бе направено преди началото на днешната сесия на Г-7 във френския град Биариц. И преди държавният глава е призовавал за връщането на Русия в групата, наричана тогава Г-8, съобщава Bloomberg.

Следващата година САЩ ще са домакин на срещата и според президента е възможно той да покани Путин като гост.

По-рано руският президент даде сигнал, че ако му бъде отправена каквато и да е било покана, той със сигурност ще я обмисли.

„Мисля, че е много по-подходящо Русия да е вътре“ в групата, заяви Тръмп по-рано миналата седмица.

Срещите в рамките на Г-8 станаха Г-7 от 2014 г., когато Русия бе изключена от групата в знак на протест заради анексирането на полуостров Крим. Но често други държави присъстват на ежегодните събирания като наблюдатели. На тазгодишната среща са поканени Испания, Австралия, Индия и Чили.

Досега Великобритания, Германия, Франция и Канада вече отхвърлиха идеята за връщането на Русия като пълноправен член, освен ако Путин не направи някои отстъпки относно конфликта в Украйна.

„Не искам Русия да бъде включена отново без условия“, заяви френският президент Еманюел Макрон пред репортери по-рано миналата седмица.

Според дипломатически източник на агенция „Франс прес“ ръководителите на страните от Г-7 са се разбрали да засилят диалога и координацията с Русия, но според тях е прекалено рано да я приемат отново в Г-8.

Седмината лидери, сред които Еманюел Макрон и Доналд Тръмп, за заели тази позиция снощи на вечерята в началото на тридневния форум, уточни източникът, цитиран от БТА.

„Те са се споразумели по идеята Г-7 да засили диалога и координацията с Русия по сегашните кризи, но са отбелязали, че е прекалено рано да се върнат руснаците на масата", допълни запознатият.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира изказванията на Тръмп по време на пресконференция в събота, посочвайки, че „при никакви условия не можем да се съгласим с тази логика“, както и че по-скоро в групата би била поканена Украйна, отколкото Русия.

Според Туск причините за изключването на Русия все още са в сила, като налице дори са и нови, давайки за пример събитията в Азовско море по-рано тази година. Той също така посочи, че първоначално Русия е била поканена за член на групата, тъй като е изглеждало, че се движи по пътя на демокрацията и върховенството на закона. „Има ли накой сред нас, който може да каже напълно убедено, не заради бизнес сметки, че Русия се намира на този път“, попита Туск.

*Информацията е актуализирана към 13:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

18
rate up comment 12 rate down comment 9
Tantum
преди 4 години
Колкото и да се обясняваш, фактите са си факти. Определението за Г-7 е седемте най-големи РАЗВИТИ икономики - ясно и точно. Русия е развиваща се икономика. Могат да я включат единствено по политически причини, защото иначе от икономическа гледна точка не покрива критериите за членство в седморката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 5
Solar Power
преди 4 години
До 8: Зависи от гледната точка. Ако използвам твоята мога със същата сила да твърдя,че Русия е разрушила Османската империя несправедливо и против правилата след което е откъснала България :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 14
ABBA
преди 4 години
Няма да ти се обяснявам за валутни бордове и за най-подценяваната валута (без пропаганда за къде).Ще вметна само, че германците по-малко ще се притеснят, ако танковете тръгнат към Берлин, отколкото, ако Путин им врътне кранчето на газта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 3
dakl
преди 4 години
Въпросът е не само какво иска Тръмп , но и какви са интересите на Русия, а в случая те ,меко казано, не са еднопосочни! Едва ли Русия ще изяви желание да членува в Клуб, където съотношението на силите като брой е 7:1 в нейн ущърб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 9
bgMan
преди 4 години
Не забравяйте че преди Тръмп и Путин властта беше в ръцете на едни дето искаха да го вкарат отзад на всички, които не бяха съгласни с хомосексуалната им диктатура. Така че да са живи и здрави тия двамцата гореспоменати и нямам нищо против да управляват по-дълго докато са опозиция на извратеняцитее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 15
Sokratus
преди 4 години
По кой икономически показател Русия е развита държава, та ще я канят в Г-7?Нещо дедо Дони много държи да върне жеста на лилиПутин!?! Какво ли е свършил за него човека висок 120см с вдигнати ръце!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 12
Спящият бик
преди 4 години
Тръмпутин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 4
Вся власть Советам!
преди 4 години
Какво иска Тръмп е много трудно да се разбере. Особено при наближаващи избори. Това, което е сигурно обаче е, че утре 26 Август, влизат в сила нова порция санкции срещу Русия, приети от Конгреса на 5 Август и подписани от Тръмп.Това е малко известно у нас, но добре известно в Русия. Нормално руската реакция на такова предложение е да бъде хладна, дори без други условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 21
Императорът
преди 4 години
"Доналд Туск коментира.... че по-скоро в групата би била поканена Украйна.... Той също така посочи, че първоначално Русия е била поканена за член на групата, тъй като е изглеждало, че се движи по пътя на демокрацията и върховенството на закона..."Значи - според моралният и ментален *** туск в украйна има демокрация и върховенство на закона - нищо че тая "държава" води война срещу собствения си народ, а в Русия няма? Впрочем безпредметно е дори да се коментира един полски *** и алкохолик, тия са увредени на тема Русия. Лошото е, че такива безмозъчни *** имат власт в Европа. Изказванията пък на противоестественикът узурпатор макарон реално нямат никаква стойност - тоя отвратняк е никой - законен президент на Франция е Марин льо Пен !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 16
Императорът
преди 4 години
А че тия, дето драскотят тука, сигурно изкарват по някой цент. Поне някои де - другите са си увредени генетически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още