IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп одобри извънредни разходи от 7,8 млрд. долара за борба с коронавируса

Сумата далеч надхвърля първото искане на американския президент за 1,25 млрд. долара

18:17 | 06.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп подписа закон за извънредни разходи на стойност 7,8 млрд. долара заради коронавируса на фона на продължаващия ръст на броя на заразените и спада на фондовите пазари, предава Bloomberg.

Осигурената сума далеч надхвърля първоначалното искане на Тръмп за 1,25 млрд. долара ново финансиране и още 1,25 млрд. долара от други социални и здравни програми. Депутати заявиха, че очакват Конгресът да отпусне още извънредни средства преди успокояването на епидемията от вируса.

Тръмп подписа законопроекта в момент, когато броят на заразените в САЩ надхвърли 200, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“. 14 души в страната са починали от заболяването, повечето от които в щата Вашингтон.

„Това е непредвидим проблем, който изникна от нищото“, заяви Тръмп пред репортери, след като подписа законопроекта в петък.

Вчера S&P 500 се понижи с над 3%, като изтри по-голямата част от ръста си в сряда. Широкият измерител регистрира най-волатилната си седмица, откакто S&P Global Ratings понижи рейтинга на американския дълг през 2011 г.

Наред с новите разходи на стойност 7,8 млрд. долара законопроектът позволява на Medicare да вложи 500 млн. долара в програми за телемедицина за вируса на обща стойност 8,3 млрд. долара.

Мярката възстановява средствата на федерални и местни власти за подготовката и борбата с вируса. Тя включва медицински консумативи на стойност 3,1 млрд. долара, както и покупки на тестове, ваксини и терапии на стойност 300 млн. долара, за да се гарантира достъп до тях на хора с ниски доходи.

Други 1,25 млрд. долара ще бъдат насочени към борбата с разпространението на вируса в чужбина, а разпоредба предвижва отпускането на нисколихвени заеми на стойност от 7 млрд. долара за малки компании, засегнати от епидемията.

Конгресмените обсъждаха през по-голямата част от седмицата как да направят ваксината срещу коронавируса достъпна за американците. Законопроектът цели да гарантира, че федералното правителство ще плати справедлива цена за ваксини и позволява на министъра на здравеопазването да регулира търговската цена. Първоначално демократите настояваха за по-стриктно ограничаване на тавана на цените.

Сенаторът от Републиканската партия Ранд Пол единствен гласува срещу мярката. Той предложи поправка, предвиждаща намаляване на чуждестранната помощ, а спестената сума да отиде за част от предвидените разходи в законопроекта. Тя обаче не беше приета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още