IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Сделката с Китай може да стане факт по-скоро от очакваното

Според президента китайската страна бърза със сключването на споразумение, като междувременно се водят „много добри“ преговори

08:40 | 26.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че дългоочакваната сделка с Китай, която да сложи край на 15-месечния търговски конфликт между двете страни, може да стане факт по-скоро от очакваното. По думите на президента Пекин готви голяма покупка на земеделска продукция от САЩ, в това число на говеждо и свинско месо.

„Те много искат да сключат сделка… Това може да стане по-скоро, отколкото си мислите“, каза президентът пред репортери в Ню Йорк, цитиран от Ройтерс.

По-късно, след като подписа частично търговско споразумение с премиера на Япония Шиндзо Абе, заяви, че налице е голям шанс за постигане на примирие с Китай.

По думите му китайските власти се опитват да бъдат мили с него, посочвайки: „Аз бях мил с тях“. По думите на президента се водят „много добри“ преговори.

Той поясни също каква е причината китайската страна да бърза – по думите му, с подписването на споразумение. „Тъй като те губят работните си места, тъй като веригата им на доставки отива по дяволите, а компаниите напускат Китай и те се местят на много други места, включително в САЩ“, посочи държавният глава.

Тръмп също така не пропусна да уточни, че САЩ правят „милиарди, милиарди долари“ от наложените мита върху китайски внос.

Въпреки желанието на китайската страна за споразумение обаче президентът изглежда не е сигурен в нуждата му за САЩ. „Те искат да сключат сделка и би трябвало да искат да сключат сделка. Въпросът е ние искаме ли сделка“, попита той.

Изказването бе направено само ден, след като Тръмп отправи поредна остра критика срещу търговските практики на Пекин в речта си пред Общото събрание на ООН, в която заяви, че САЩ няма да приемат „лоша сделка“ в преговорите.

В отговор на обвиненията китайският външен министър Уан И заяви, че Пекин няма да склони глава пред каквито и да е било заплахи, включително такива в сферата на търговията. Въпреки това той изрази надежда, че очакваният в началото на октомври нов кръг от преговори ще доведе до положителен резултат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още