IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски регулатор планира да предприеме стъпки срещу Facebook тази година

Компанията е разследвана заради практиките ѝ за събиране на потребителски данни

09:04 | 28.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германски антитръстов регулатор очаква да направи първи стъпки в рамките на разследването си срещу Facebook, след като откри, че социалната мрежа се е възползвала от пазарната си доминация, за да събира данни за хора без тяхното знание или съгласие, предава Ройтерс.

Разследването се следи отблизо в Европа на фона на засилващите се притеснения за изтичането на данни на десетки милиони потребители на Facebook, както и използването на реклами от чужди сили, които искат да влияят на изборите в САЩ.

Федералният антитръстов офис разглежда в частност как Facebook се сдобива с данните на хората от трети приложения, включително от нейните собствени услуги Instagram и WhatsApp, както и онлайн следенето на хора, които дори не са потребители на социалната мрежа.

"Наясно сме, че това трябва да се случи бързо“, коментира президентът на регулатора Андреас Мунт на пресконференция, допълвайки, че се надява да предприеме „първи стъпки“ тази година. Той отказва да разкрие повече подробности.

Германското разследване не се очаква да завърши с глоби за Facebook за разлика от разследванията на Европейския съюз срещу Google, които завършиха с глоби за милиарди долари.

Източници, запознати със сегашния случай, все пак твърдят, че регулаторът може да поиска Facebook да предприеме някакви действия, за да отговори на опасенията, ако компанията не направи това доброволно.

По-рано тази година Facebook отговори на запитването за предоставяне на информация до регулатора, а той самият разглежда дали нови функции като „clear history” (изчистване на историята), обявени от главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг през май, ще отговорят на опасенията.

Мунт потвърди и нещо, което каза в интервю за вестник по-рано този месец – че може да започне разследване на индустрията за електронна търговия. Фокусът ще падне върху т.нар. „хибридни“ платформи, като тази на Amazon, която продава собствени продукти и услуги, но и такива на трети страни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още