IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TikTok: Не сме социална мрежа като Facebook, ние сме развлекателна платформа

Компанията се разграничава от играчи като Meta и смята, че услугите са много различни

19:52 | 17.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

TikTok е напълно наясно, че главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг променя приложенията Facebook и Instagram, за да приличат повече на популярната услуга за кратки видеа. Но TikTok няма никакъв интерес в това да копира Facebook, пише CNBC.

„Facebook е социална платформа“, коментира Блейк Чандли, президент глобални бизнес решения в TikTok. „Те изградиха всичките си алгоритми на база на социалния елемент. Това е основната им компетентност. Нашата не е“.

Чандли, който е прекарал 12 години във Facebook, преди да се присъедини към TikTok през 2019 г., твърди, че бившият му работодател вероятно ще затъне в проблеми, ако се опита да копира TikTok, като в крайна сметка ще предложи по-слабо изживяване на потребителите и брандовете.

Facebook пусна Instagram Reels през 2020 г. и с това направи първи стъпки на пазара на кратки видеа. Миналата година тя пусна същата услуга и в основното си приложение Facebook.

„Ние сме развлекателна платформа“, коментира Чандли. „Разликата е съществена. Това е огромна разлика“.

Директорът, който отговаря за приложението Facebook – Том Алисън, тази седмица коментира пред The Verge, че вижда как TikTok все повече краде от най-голямата социална мрежа в света. Facebook планира да промени основния си списък с новини, така че той да прилича повече на TikTok, като препоръчва повече съдържание, независимо дали то е споделено от приятели.

„Мисля, че нещото, което не сме възприели или не сме видели напълно, е колко социален може да бъде този формат“, коментира Алисън пред The Verge.

Скорошното представяне на Facebook подкрепя това. Цената на акциите на Meta спадна с 52% тази година, представяйки се по-слабо от технологичния индекс Nasdaq, който се понижи с 32%. През април компанията каза, че за първи път в историята ѝ приходите ѝ могат да се свият през второто тримесечие спрямо година по-рано.

По-рано тази година Зукърбърг призна за все по-големия конкурентен натиск от TikTok и заяви: „Ето защо нашият фокус в Reels е толкова важен в дългосрочен план“.

TikTok е собственост на китайската ByteDance, която е частна.

Чандли твърди, че историята не е на страната на Зукърбърг и сравни сегашния ѝ проблем с предизвикателството, пред което Google се изправи, когато се опита да надвие Facebook в собствената ѝ игра.

Facebook не е отговорила веднага на запитването за коментар по темата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още