IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск си взе необичайно дълга почивка от Twitter

Деветдневният период, в който милиардерът не е публикувал нищо в платформата, е най-дългият от почти пет години

10:02 | 01.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images</p>

Снимка: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Милиардерът Илон Мъск е в най-дългия си период без публикации в Twitter от близо пет години - деветдневно прекъсване, което се случва в разгара на бурните усилия за завършване на планираната сделка за закупуване на платформата на стойност 44 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. за последен път е публикувал нещо в платформата на 21 юни, а това е най-продължителното мълчание от октомври 2017 г. насам. Обикновено той е доста активен в Twitter, но според анализ на данни от туитове, направен от Wall Street Journal, той не е прекарвал повече от шест дни без публикация от януари 2018 г. насам. Оттогава насам той е направил няколко четиридневни прекъсвания, последното от които през януари тази година, показва анализът. 

Отдръпването на Мъск от Twitter следва неотдавнашния период, в който той беше особено активен в платформата, с постоянен поток от публикации за сделката, в които той говори за критиките си към компанията и нейните политики, както и за плановете си. От 10-те седмици с най-много туитове от Мъск, откакто се е присъединил към платформата преди повече от десетилетие, пет са от 1 април насам. Големият дял на Мъск в Twitter Inc. стана публично достояние на 4 април, а той постигна сделката си за придобиването му на 25 април.

Не може да се определи защо Мъск, който управлява Tesla и SpaceX, мълчи толкова дълго в Twitter. Той отдавна използва платформата като основен канал за комуникация по различни теми - от изстрелване на ракети от SpaceX, през въпрос за най-доброто сирене, до изразяване на мнения за политиката на САЩ. За разлика от повечето други потребители с много последователи, той често реагира или отговаря на постове от други потребители.

Отдръпването се случва в момент, когато Мъск жонглира с няколко бизнес и лични дела.

След период на бърз растеж и рязко покачване на цената на акциите Tesla се бори с предизвикателства, включително недостиг на части и спиране на производството в Китай, като същевременно се опитва да увеличи производството в два нови завода. Тази седмица Tesla затвори един от офисите си в Силициевата долина и съкрати около 200 души там като част от плановете на производителя на електромобили да намали броя на служителите си в условията на нарастващи разходи, твърдят запознати. Очаква се Tesla да отчете първия си последователен спад на тримесечните доставки от повече от две години.

Освен това някои служители на Space Exploration Technologies Corp., както е официалното име на SpaceX, написаха през юни писмо, в което изразиха загриженост и разочарование от последните публични изявления на Мъск и неговото поведение, описвайки ги като източник на смущение и разсейване. След това компанията уволни някои от участващите служители, като заяви, че писмото отклонява вниманието на служителите от дейността на компанията.

Екипът на Мъск е казал на хората, участващи в придобиването на Twitter, че напоследък той е по-малко достъпен, тъй като се занимава с лични проблеми.

По време на сегашното отдръпване на Мъск от Twitter неговият акаунт надхвърли 100 милиона последователи, което допълнително затвърди статута му на един от най-следваните потребители на платформата.

През април Мъск постигна споразумение за закупуване на Twitter за 54,20 долара на акция и за свалянето му от борсата. Няколко седмици по-късно той заяви, че сделката е спряна поради опасения, че оценката на Twitter за спама и фалшивите акаунти в платформата - които отдавна са по-малко от 5% от потребителите, може да е погрешна. През последните седмици Twitter му предостави исторически данни и достъп до вътрешен софтуер за туитовете в почти реално време, твърдят запознати.

Понякога Мъск е обявявал, че прави пауза в платформата, но се връща бързо. Миналата година той написа в Twitter: „За известно време нямам достъп до Twitter ". Ден по-късно той отново започна да пише в мрежата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още