IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nike отчита смесени резултати заради проблеми с доставките

Приходите от продажби се оказаха под очакванията на анализаторите

10:18 | 19.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Производителят на спортни стоки Nike отчете по-висока печалба за третото тримесечие, въпреки че ръстът на приходите беше засегнат от проблемите с пристанищата в Съединените щати и от факта, че магазините в Европа продължават да са затворени, пише CNBC.

Въпреки че световната здравна криза все още носи голяма несигурност, Nike твърди, че очаква блокадите в Европа да започнат да отпадат през април, а прозорците за доставки в Северна Америка бавно да се възстановяват през останалата част от годината.

Книжата на компанията понижиха стойността си с близо 4% по време на следборсовата търговия.

Nike отчете нетна печалба от 1,45 млрд. долара, или 90 цента на акция, в сравнение с 847 млн. долара, или 53 цента на акция, година по-рано. Резултатът се оказа по-добър от очакваните от анализаторите 76 цента на акция, сочат данни на Refinitiv.

Общите приходи от продажби са нараснали до 10,36 млрд. долара от 10,1 млрд. долара година по-рано. Това е под прогнозата на анализаторите за 11,02 млрд. долара.

Приходите в Северна Америка са спаднали с 10% на годишна база, засегнати от забавяния на доставките, които според Nike се проточват повече от три седмици. Това означава, че продажбите на партньорите за продажба на едро са засегнати, тъй като компании като универсалните магазини и спортните аутлети не са получили продуктите навреме. Вероятно те ще трябва да намалят цените на част от стоките, за да направят място на щандовете за новите сезонни предложения.

Проблемите с пристанищата на Западното крайбрежие, глобалният недостиг на контейнери и дефицитът на шофьори на камиони в Съединените щати продължават да носят главоболия на различни компании – от Nordstrom до Urban Outfitters и Peloton. Много от тях казаха, че очакват тези проблеми да се проточат до втората половина на годината.

По думите на Nike в региона, обхващащ Европа, Близкия изток и Африка, продажбите във физическите магазини са намалели поради блокадите и ограниченията, свързани с пандемията. Същевременно дигиталните продажби на тези пазари са скочили с 60% през последния отчетен период. Компанията твърди, че около 60% от магазините ѝ в региона вече са отворени, но част от тях работят при намалено работно време.

В региона, обхващащ Китай, Тайван, Хонконг и Макао, се наблюдава възстановяване. Там приходите от продажби са нараснали с 51%.

Nike даде прогноза за текущото тримесечие и фискалната година, посочвайки, че очаква времето за доставки на продуктите в Северна Америка бавно да се подобрява, а блокадите в Европа да започнат да бъдат вдигани от април.

Спортният гигант предвижда, че приходите му за фискалната 2021 г. ще нараснат с 13-15% спрямо предходната година. Анализаторите очакват ръстът да е 15,9%, сочи информация на Refinitiv.

Приходите от продажби за четвъртото тримесечие се очаква да са със 75% по-високи спрямо година по-рано, заради сравнението с период, в който 90% от магазините на компанията бяха затворени заради пандемията. Прогнозата на анализаторите е за 64,3% ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още