Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Стратегии

Кои са най-желаните от българските студенти работодатели за 2019 г.?

Силното лидерство на мениджърите и ясно структурирана стажантска програма са сред приоритетите за младите служители

Кои са най-желаните от българските студенти работодатели за 2019 г.?

Дипломиране на студенти във ВУЗФ. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, архив

За първи път "Банка ДСК"  е най-желаният от студентите в България работодател. Банката се придвижи от 4-то място през 2017 г. и 3-то през 2018 г. до върха на класацията, измествайки миналогодишния лидер Hewlett Packard Enterprise.

Coca-Cola HBC Bulgaria АД е втора в Топ 50 за 2-ра поредна година, а националният превозвач "България Ер" АД заема 3-тото място (2017 г. - №9, 2018 г. - №10). Това показва единственото по рода си проучване у нас Graduate Survey, проведено от ToTheTop Agency за трета поредна година, чиито медийни партньори са Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria.

В Топ 10 са още "Софарма" АД (4), "Кока Кола Хеленик Бизнес Сървисиз Организейшън" (БСО) (5), "Луфтханза Техник София" ООД (6), "Телъс Интернешънъл" (Тelus International Еurope) (7), "Ай Би Ем България" ЕООД (8), "Ви Ем Уеър България" (Vmware) (9) и "ИКЕА България" (10). 

Още по темата

И докато „гладът” за качествени кадри в България нараства, а безработицата спада плавно до 10-годишно дъно и до нива, достигнати за последно през декември 2008 г., студентите са все по-желаният нов заряд в бизнеса. Във времена, в които темата за задържане на талантите в страната и завръщането им от чужбина е особено наболяла, проучването помага на компаниите да разберат какви са предпочитанията и очакванията на днешните студенти. Това са онези фактори, които биха ги привлекли като служители в компанията, с какво свързват фирмите и защо биха работили за конкретната (или конкурентна) организация.

Graduate Survey 2019 е попълнена от точно 8241 учещи в 51 университета в България, а за първа година и от следващите в университети зад граница. Информацията, която студентите са попълнили в анкетата, е достъпна като индивидуален анализ за всяка компания, която прояви интерес. 

Още по темата

В над 50 въпроса, обхващащи емоционални и функционални характеристики на компаниите, студентите определят имиджа на работодателите според тях. Това е съществена част от т.нар. "Работодателска марка" (employer branding), параметър, който показва доколко даден работодател е желан и избиран сред най-талантливите на пазара на труда.

Мястото, на което най-талантливите студенти от България и българи в чужбина искат да започнат своята кариера, все още се определя не толкова от заплатата, а от фактори като „силно лидерство на мениджърите“, “ясно структурирана стажантска програма”, “силна визия за бъдещето”, “лидер в сектора си” и “добри перспективи за бъдещо развитие”.

За поредна година най-големият проблем, за който споменават студентите, е ниското ниво на информираност за “възможностите по позиции, които предлага тази компания”, споделя Ралица Генчева, организатор на проучването. Това показва, че комуникационните канали на компаниите в България като цяло са слабо развити и дори да е отделен бюджет, то той не се изразходва ефективно за достигане до бъдещите звезди на организациите.

„Проучването Graduate Survey дава стабилна основа на всяка компания, която иска да оптимизира бюджета си за подбор и задържане на студенти чрез пълна информация за имиджа като работодател и как се е формирал той“, пояснява Георги Георгиев, управител на ToTheTop Agency.

"Опитът от предходните 2 години ни показва, че анализът на мнението на студентите предоставя всички опорни точки, над които българският бизнес трябва да се съсредоточи, за да разреши проблемите си с набирането на млад персонал в България", казва още Георгиев.

Вижте пълния списък с Топ 50 работодатели в България, според студентите за 2019 г. тук: 

Ето и как са класирани Топ 50 на най-желаните компании в България за 2018 г. в сравнениеи с Graduate Survey 2017.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов
Още по темата: Стратегии

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
9
 
6
преди 3 години
Тази класация ми изглежда много, много съмнителна.Особено с ДСК начело.Хех.
0
 
11
 
5
преди 3 години
Няма профилна снимка
За поредна година това проучване е с изключително нелепи резултати и нищо чудно. Преди един два месеца ми излезе реклама в една от социалните медии отворих за да попълня анкетата, но бързо си пролича колко зле е направена и колко нереалистични резултати могат да се очакват.
0
 
17
 
4
преди 3 години
Няма профилна снимка
само на мен ли ми изглежда странна тази класация ?
2
 
11
 
3
преди 3 години
Няма профилна снимка
най-успешно е да завършиш академията на МВР и да работиш в системата на МВР ... другото са алабализми за наивници , незапознати с БГ действителността ...
12
 
8
 
2
das
преди 3 години
Най-желаните работодатели за българите е ясно че са чуждите работодатели.А най-желаните места за живеене на българите е ясно, че са чуждите държави, където държавата не те дере за правото ти да живееш с 20% ДДС на храни и лекарства.

Още от Стратегии
Сметната палата: ВУЗФ завършва пирамидата на модерното българско образование