IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Big Oil беше началото - вълната от екоискове се насочва към банките

Големите банки са отпуснали 3,8 трилиона долара за проекти за изкопаеми горива за последните пет години

22:10 | 11.11.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През май нидерландски съд нареди на Royal Dutch Shell да бъде по-амбициозна с мерките за борба с климата - след иск от екологични организации съдът в Хага постанови, че компанията трябва да намали емисиите си с 45% до края на 2030 година спрямо нивата от 2019 година.

Големите петролни компании, както и правителствата, бяха само началото и сега еколозите са готови да направят следващата крачка  - към съдебни битки с финансовите институции и индивидуални членове на бордове на компании, пише CNBC.

COP26 е към своя край, но още няма никакви ясни индикации, дали преговорите ще доведат до споразумение, с което да бъдат посрещнати целите за забавяне на глобалното затопляне до 1,5°С до края на века.

Водихме успешни дела срещу държавите, коментира адвокатът Роджър Кокс от екологичната организация Milieudefensie, която е нидерландското поделение на "Приятели на Земята". Според него сега натискът трябва да бъде насочен към финансовите институции, които правят възможни проекти, използващи изкопаеми горива и емитиращи въглеродни емисии.

Под прицел ще бъдат дори и членове на управителните бордове на големите частни институции, които нарушават Парижкото споразумение - за еколозите те трябва да носят лична отговорност за действията на компаниите.
Доклад на Международната агенция за енергетика (МАЕ) показа, че за да бъдат изпълнени целите, инвестициите в нови проекти за изкопаеми горива трябва да бъдат спрени.

Тези коментари бяха направени по време на събитие, което се провежда в рамките на климатичната конференция в Глазгоу.

Ще се видим в съда

Едва ли има някой, който да иска да участва в съдебни дела, затова и еколозите настояват, че увеличаващ се натиск може да доведе до успешни мерки в подкрепа на климата и енергийния преход.

Според доклад на коалиция от неправителствени организации в последните 5 години, тоест след подписването на Парижкото споразумение, 60 големи банки са отпуснали 3,8 трилиона долара за различни проекти, които са свързани с изкопаеми горива. "Мръсната" дузина се оглавява от JP Morgan с 317 млрд. долара, инвестирани в подобни проекти. Следват Citi (238 млрд. долара) и Wells Fargo (223 млрд. долара).

Авторите на доклада посочват, че с тези действия банките предизвикват "климатичен хаос".

Изгарянето на изкопаемите горива е най-големият замърсител с въглероден диоксид. Учените по света отдавна предупреждават, че за да бъдат изпълнени климатичните цели, емисиите въглероден диоксид трябва да бъдат ограничени възможно най-скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
по въпросите ти ... първия, на базата на закона им! Нарушаваш... съдят те и съда те задължава да направиш нещо! Предполагам знаеш какво е закон! 2. на базата на липсата на закони и прокуратура у нас или в белите държави на това с бензина му викат картел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
айде.. поредния Нобелов лауреат, наред с валю пагона и мави коня!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
ПИЧ
преди 2 години
Правилно банките финансират тези проекти , защото иначе цените на нефта ще отидат в небето, особено когато се установи, че няма достатъчен капацитет за производство да се задоволи търсенето. Що се отнася до съда- на база на какви правни норми постановява % намаляване на емисиите. Ето вчера гледам дизела е 2.48 лв на OMV, a нефта няма 85 $ за барел. А помните преди 12 години беше 120 $, а на колонка 2.60 лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Няколкото безмозъчни отдолу са като кочияшите при появата на автомобила. Църкат, скимтят, но и те усещат накъде отиват нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
aldy
преди 2 години
"...Изгарянето на изкопаемите горива е най-големият замърсител с въглероден диоксид..." Ами просто НЕ Е ВЯРНО. Най-големи количества СО2 отделят микроорганизмите, бактериите, микробите в Световния океан. Това количество достига 95% от общото отделяно количество СО2 на планетата. А бактериите на Земята са и 95% по тегло от всички биологични видове. За човека остават едни скромни 0.5% от цялата човешка дейност. Само един действащ вулкан туря в джоба си всички автомобили на света за много месеци подред. Ама "новото нормално" предполага пълна не нормалност, за да минат щуротиите. А от тия щуротии определен кръг от хора печелят много милиарди. А буда лите изпълняват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Зелените слушкат янките. Винаги, навсякъде, във всички държави, винаги против народите си - и никога против янките не скачат !!! Медицински факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Мрсните зеленаши не се ли усещат, че в един момент ще се изправят пред сили, прекалено големи за тях? Или например - че в един момент, останалите на тъмно и студено хора, ще им потърсят сметка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още