IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Гърция заздравяват газовите връзки с Азербайджан

С приватизацията на гръцкия газопреносен оператор Баку си осигурява достъп до газовата инфраструктура на Балканите

11:49 | 25.09.14 г.
Автор - снимка
Редактор
България и Гърция заздравяват газовите връзки с Азербайджан

Правителствата на Гърция и България изглежда, че заздравяват връзките си с Азербайджан и държавната газова компания на страната SOCAR чрез средносрочни и дългосрочни ангажименти за експанзията ѝ в Югоизточна Европа, пише онлайн изданието naturalgaseurope.com.

Процесът по приватизацията на газопреносния оператор на Гърция – DESFA, изглежда, че се приближава към своя край. Проблемите с продажбата на държавната компания продължават от миналата година.

Азерската SOCAR купува две трети от акциите на гръцкия оператор на преносната мрежа за 400 млн. евро. Сделката обаче беше блокирана от Главна дирекция „Конкуренция“ в Европейската комисия (ЕК) заради евентуални нарушения на Третия енергиен пакет на Европейския съюз (ЕС).

Въпреки това, по време на посещението на гръцкия премиер Андонис Самарас в Баку през миналата седмица азерските власти публично обявиха, че до няколко седмици DESFA официално ще стане част от азерската компания.

Важно е да се отбележи, че придобиването на гръцката компания осигурява достъп на Азербайджан до интерконекторите с България, както и до терминала за втечнен газ в Гърция, освен Трансадриатическия газопровод (ТАП), който се планира да започне да пренася газ през Гърция до Албания и Италия през 2019 г.

България подписа две споразумения с Азербайджан, с които си осигурява доставки от страната през Гърция от 2018 г., посочва изданието. Предвижда се Баку да участва и в разширяването на българското газохранилище в Чирен. Целият план обаче се основава на допускането, че до 2016 г. ще е готова новата газова връзка между България и Гърция, както и подобната връзка с Турция.

Подобни връзки се предвижда да се реализират и със Сърбия и Румъния, което би дало достъп на Азербайджан до още клиенти чрез газовата инфраструктура на Балканите.

Гръцката газова компания DEPA, която все още е под контрола на държавата, също поглежда към егейско-балтийския газов коридор, който ще позволи доставките на азерски газ до Полша към 2020 г. DEPA вече подписа споразумение със SOCAR за бъдещ внос на 1 млрд. куб. м синьо гориво годишно и преговаря за евентуално увеличение на това количество. Доставките най-вероятно ще започнат след приключването на проекта за газопровод ТАП.

Важен аспект от всичко това е напредъкът на проекта за газов терминал край Александруполис. Бюджетът на проекта е 350 млн. евро, като той вече получи статут на проект от общ интерес на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още