Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

EIA: Петролните пазари ще се балансират през четвъртото тримесечие на годината

Очаква се средната цена на Брент през второто тримесечие на 2020 г. да бъде 37 долара за барел

EIA: Петролните пазари ще се балансират през четвъртото тримесечие на годината

Снимка: Pixabay

Американската Администрация за енергийна информация (EIA) прогнозира, че по-бързото нарастване на търсенето, докато ръстът на глобалната икономика се засилва, и по-бавният растеж на предлагането ще допринесат за балансирането на петролните пазари през четвъртото тримесечие на 2020 г.

Според EIA търсенето на петрол ще се изравни с предлагането някъде в средата на четвъртото тримесечие на годината при ниво от малко над 102 млн. барела на ден.  След това и двата показателя ще се понижат почти синхронно до 102 млн. барела на ден до началото на 2021 г. като търсенето ще се стабилизира на въпросното ниво, докато предлагането ще се понижи до около 101 млн. барела на ден заедно със свиването на световните петролни запаси през първото тримесечие на 2021 г. Към четвъртото тримесечие на следващата година кривите на търсенето и предлагането отново ще се срещнат на ниво от около 103 млн. барела на ден.

Натрупването на петролни запаси ще бъде най-интензивно през първата половина на 2020 г. и ще нараства със скорост от 1,7 млн. барела на ден заради бавния растеж на търсенето, посочват от администрацията.

EIA очаква глобалното потребление на петрол и течни горива да бъде средно 99,1 млн. барела на ден през първото тримесечие на 2020 г., което е спад от 0,9 млн. барела на ден спрямо същия период на 2019 г.

Администрацията прогнозира, че глобалното производство на петрол и течни горива през тази година ще достигне средно ниво от 102,09 млн. барела на ден, което е с 2,99 млн. барела на ден повече от очакваното предлагане за първите три месеца на годината.

За 2021 г. от организацията виждат ръст в световния добив до средно ниво от 102,44 млн. барела на ден.

EIA очаква глобалното търсене на петрол да се увеличи с по-малко от 0,4 млн. барела на ден през 2020 г. и с 1,7 млн. барела на ден през 2021 г. По-слабият растеж на търсенето на петрол в световен мащаб за 2020 г. в мартенската прогноза отразява влошената перспектива за глобалния икономически растеж заедно с очакваното свиване на пътуванията в световен мащаб заради разпространението на коронавируса.

Прогнозите за EIA за производството на суров петрол в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) са за средно ниво от 29,2 млн. барела на ден от април до декември 2020 г. спрямо средно ниво от 28,7 млн. барела на ден за първото тримесечие на 2020 г.

EIA прогнозира, че производството на ОПЕК ще се повиши до средно ниво от 29,4 млн. барела на ден през 2021 г. Данните за производството на ОПЕК през март включват Еквадор, която финализира оттеглянето си от картела на срещата във Виена на 6 март. От април 2020 г., EIA ще започне да води Еквадор към страните извън ОПЕК.

На базата на резултатите от срещата на ОПЕК+ EIA предполага, че ОПЕК ще е насочена към увеличаване на пазарния си дял вместо към балансиране на глобалния пазар на петрол.

EIA забави публикуването на своята актуална краткосрочна прогноза за петрола за март с един ден, за да включи последните важни събития на световния петролен пазар.

EIA припомня, че на 9 март цената на Брент с доставка през април падна под 35 долара за барел, отбелязвайки 24-процнетен дневен спад и втория си най-голям дневен спад изобщо. Ценовият крах беше предизвикан от разпадането на преговорите между Саудитска Арабия и Русия по време на срещата на ОПЕК+ във Виена на 5-6 март.

Администрацията очаква, че световните запаси на течни горива ще нараснат средно с 1,0 млн. барела на ден през 2020 г., след като се свиха с около 0,1 млн. барела на ден през 2019 г, като прогнозата за 2021 г. е за понижение на запасите с 0,4 млн. барела на ден.

EAI прогнозира, че цената на Брент ще бъде средно около 43 долара за барел през 2020 г., което е по-ниско очакваната средна стойност от 64 долара за барел от 2019 г. За 2020 г. EIA очаква Брент да се търгува при средна цена от 37 долара за барел през второто тримесечие, а след това да поскъпне до 42 долара за барел през второто половината от годината.

Администрацията очаква Брентът да поскъпне до средно 55 долара за барел през 2021 г., като за това ще помогне и забавящото се натрупване на запаси в глобален план.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Цените на петрола се отправят към втори пореден седмичен ръст*