Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Инвеститорите все още обичат петрола и природния газ

Въпреки добрата възвръщаемост все повече петролни и газови компании започват да обръщат внимание на борбата срещу климатичните промени

Инвеститорите все още обичат петрола и природния газ

Снимка: Pixabay

Цялата петролна и газова индустрия и свързаните с нея инвеститори щателно преразглеждат стойността на своите скъпоценни изкопаеми горива в контекста на големия енергиен преход. Но нека не се залъгваме – възвръщаемостта от петролните и газовите проекти все още е силно конкурентна, а капиталът продължава да тече в тяхна посока, пише Цветана Параскова за Oilprice.

Въпреки че енергийният преход и търсенето на нисковъглеродна икономика ще продължат да привличат все повече привърженици през следващите години, приходите от петрол и природен газ ще останат значителни и конкурентни на тези от възобновяемата енергия, сочат анализатори.

Петролните и газовите компании вече знаят със сигурност, че е необходимо да приведат своите стратегии за развитие и разпределение на капитала спрямо увеличаващия се натиск от страна на инвеститорите, изразявайки увереност и готовност за ограничаване на въглеродните и другите видове парникови емисии от своята дейност. 

Още по темата

Влияние върху капиталовите потоци и сделките за сливания и придобивания

Петролните и газови компании продължават да набират значителен капитал, целейки се в огромни сливания и придобивания, но темата за енергийния преход вече започва да променя и този аспект от тяхната дейност.

Според проучване броят на сливанията и придобиванията и набирането на капитал за сектора остава голям през 2019 г.

Според проучвания броят на сливанията и придобиванията, както и количеството набран капитал през 2019 г., нарастват.

Браншовите компании са набрали капитал в размер на 617,4 млрд. долара през 2019 г., което е със 7% повече спрямо 2018 г., като кредитите и облигациите представляват 92% от набрания капитал. Общата стойност на набрания капитал за изминалата година е най-високата за последните пет години, но броят на набиранията отново отчита спад за поредна година, отразявайки предизвикателните условия за някои сегменти в индустрията, особено финансовото състояние на някои американски компании за проучване и производство на петрол.

По отношение на сливанията и придобиванията стойността на сделките нараства със 17,6% до 160,5 млрд. щатски долара, благодарение на придобиването на Anadarko от страна на Occidental. С изключение на тази сделка, общата стойност на сделките в световен мащаб спада с 24,2 на сто.

Глобалното набиране на капитал и сделките за сливания и придобивания в петролната и газовата индустрия не отчитат никаква грандиозна промяна през 2019 г. Но екологичната и социална загриженост започват да променят стратегиите в сектора.

Какво е мястото на петрола и газа в уравнението за климатичен неутралитет?

Тъй като призивите за постигане на 100% нисковъглеродна енергия от инвестиционната общност стават все по-силни, анализаторите на индустрията питат: след като петролните и газовите компании са част от проблема, могат ли да бъдат част от неговото решение?

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) те биха могли да бъдат част от решението - дълбоките джобове и експертният опит в управлението на проекти големите петролни имена биха могли да помогнат за развитието на алтернативни енергийни решения като офшорните вятърни паркове за допълнително намаляване на разходите и да станат енергиен източник с конкурентна възвръщаемост за инвестициите.

Новите технологии могат да се използват след това от по-малки енергийни компании и доставчиците на алтернативна енергия за увеличаване на дела на нисковъглеродната или напълно зелената енергия.

Изправени пред необходимостта от балансиране на краткосрочните високи доходи от петролните и газови проекти с дългосрочния „социален лиценз за работа“, петролната и газова промишленост продължава да набира капитал и да участва в сделки за сливания и придобивания, но в същото време започва да се съобразява с енергийния преход в своите капиталови инвестиции. Ако искат въпросните дружества да просперират в дългосрочен план, те трябва да се съобразят с обществото и инвеститорите, изискващи действия относно климатичните промени.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
0
 
0
 
14
преди 6 месеца
Ае Илиев ти с ко хоиш там на раота на летището бе, с кво ви возат там у кoчинaтa да не е с некоя каруца на некой мaнaгaсаp ? Най ного преписвате тъпотии на тон, а има 500 коли на 1000 човека в колонията ... значи на 2ма души една ламарина се пада в тва число и вие преписвачите също ама продължавате с педерастиите си ?? .....
0
 
0
 
13
Mavi Goz до: zelka007
преди 6 месеца
Всъщност, абсолютно е възмажен такъв ускорен енергиен преход, но само в условията на централизирана командна икономика - едно политбюро или комисия, която да решава и назначава срокове, петилетни планове, да събира и преразпределя бюджети и прочее... Ако сте готови да живеете в такава система, значи ще стане... На мене вече ми е през швепса... ;)
0
 
0
 
12
Mavi Goz до: zelka007
преди 6 месеца
Да, видях и таблица 3, но кой може да каже дали електроенергията, която е влезла по щепселите из провинцията от точно кой тип е? Според мен просто са взели абсолютни стойности на генерирана и употребена енергия и са видяли, че генерираната от ВЕИ покрива като количество потребената. Едва ли вярваш, че денонощното колебание в подаването от ВЕИ не се балансира от конвенционални източници в общата енергосистема на Германия. Всъщност, това е за сега нерешимият проблем на ВЕИ - те скоро ще могат да генерират огромни количества енергия в абсолютна стойност, но с големи амплитуди в постоянството. Без конвенционални балансиращи мощности - изкопаеми (въглища, газ, уран) няма как да стане в рамките на една голяма икономика. И тук е огромният проблем - конвенционалните производители не могат да пускат и да спират котли и реактори по заявка на лигльовците от ВЕИ - сега ду ха, спирай... оп, спре да ду ха - пускай ТЕЦа или АЕЦа - некой ше фалира - или конвенционалните производители, или държавата, която ше требва да се разчекне от дотации. Ти виждаш по цените - има часове, в които подаряват ток, щото е повече от търсенето, защото и едните и другите бълват. Едните - щото сега им е дошло, а другите - щото не могат да спрат.
В Аспен и по островите в Средиземно море, по частни ферми, разни села и паланки може - там и да спре токът, никой нема да умре...
Нема нужда да ме убеждаваш за съветска власт - аз съм убеден комунист... ;) Не съм хванат с капан на Витоша и знам всичко за техническия прогрес. И влаковете, и самолетите и техното развитие се е случило по естествен, еволюционен път в условия на конкуренция и пазар. Животът е налагал новостите съобразно търсенето и предлагането, а не комисии с декрети. Този филм го гледахме на живо при нас и знаеме как свърши... ;)
0
 
1
 
11
zelka007 до: Mavi Goz
преди 6 месеца
я пак де ... виж и таблица.3 ... :))) ... ако се разровиш из сайта ще видиш и кое колко и къде в общи линии . ти допреди 20 години представял ли си , че въобще е възможно ?! ... ама на , ето получава се . съгласен съм , че за тежката индустрия работещо решение с настоящите технологии е доста компромисно . даже за някои индустрии все още няма работещо ... но град по град , област по област , завод по завод , остров по остров ще се получи ... колко години са били необходии за да се направи влак движещ се с 600км/ч от създаването на първият влак въобще ?! колко години са били необходими след създаването на първият самолет да направят еърбъс 380 или джъмбо ?!
0
 
0
 
10
Mavi Goz до: zelka007
преди 6 месеца
Зеле, нещо не си дочел като ората в сайта, дето ми пробутваш. Къде ги виде тези 100% от ВЕИ в Шлезвиг-Холщен? Аз виждам 56% от вятър, 4% от слънце, 10% от биогаз и 31% от атом и фосили (18/13%)...? Я пак... ? ;)
А точно в тази провинция доста съм живял - там (и Весфалия) е млекарницата на Германия + разни чисти заводчета и много наследствена аристокрация из разни имения. Малко Хамбург и това е. Плюс, че там верно ветър да искаш ...Дай да видим Рур и Бавария, мани ги разни кравари и коняри на север... ;)

Още от Суровини
Над 60% от световното търсене на злато е за бижута и инвестиции