Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Ирак планира да намали добива на петрол през януари и февруари

Вторият по големина производител на ОПЕК ще изпомпва около 3,6 милиона барела дневно за двата месеца

Ирак планира да намали добива на петрол през януари и февруари

Снимка: Bloomberg

Ирак планира да намали добива на петрол през януари и февруари, за да компенсира нарушаването на квотата си за ОПЕК + миналата година, според държавната компания, която търгува суровия петрол в страната.

Вторият по големина производител на ОПЕК ще изпомпва около 3,6 милиона барела дневно за двата месеца, съобщи Али Низар, заместник-ръководител на иракската агенция, която отговаря за износа на петрол - SOMO. Това би било най-ниското ниво от началото на 2015 г. За сравнение, през декември са били изпомпвани по около 3,85 милиона барела дневно, сочат данни, публикувани от Bloomberg.

Износът, включително този от полуавтономния северен регион Кюрдистан, ще бъде малко повече от 3 милиона барела на ден през периода, каза Низар в интервю в Багдад. Нивото за миналия месец беше почти 3,3 милиона.

Способността на Багдад да постигне тези цели зависи от това дали регионалното правителство на Кюрдистан ще се съгласи да намали доставките от полета под негов контрол, каза Низар. В миналото централното правителство се оплакваше, че не може да контролира кюрдското производство.

ОПЕК + се споразумя през април миналата година да намали добива и да укрепи цените на петрола, които бяха засегнати от разпространението на коронавируса. По-късно Саудитска Арабия разкритикува Ирак и други членове, включително Нигерия, за изпомпване над техните нива и ги призова да направят компенсаторни съкращения.

Ирак все още е ангажиран със сделката на ОПЕК +, която ще продължи до следващата година, каза Низар.

Решението на страната да изпомпва по-малко петрол последва решението на Саудитска Арабия да намали производството по-рано този месец. Тъй като вирусът все още бушува, кралството заяви, че ще намали производството през февруари и март с 1 милион барела дневно. Това бе изненадващ ход, който доведе до покачване на цените на петрола.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова
Още по темата: Суровини петрол

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
ОПЕК+ запазва досегашните нива на производство, подкрепяйки петролните цени