IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай вече е най-големият вносител на петрол в света

САЩ свиват вноса заради все по-мащабния добив на шистов петрол

14:58 | 04.03.13 г.
<p>
	Сонда за добив на шистов петрол в Северна Дакота. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сонда за добив на шистов петрол в Северна Дакота. Снимка: Ройтерс

Китай измести САЩ като най-голям нетен вносител на петрол в света – промяна, която ще доведе до историческо геополитическо разместване на пазара на енергийни ресурси, съобщава Financial Times.

САЩ бяха основният нетен вносител на петрол в света от средата на 70-те години и този факт формираше политиката на Вашингтон спрямо богатите на нефт региони като Саудитска Арабия, Ирак, Нигерия и Каспийско море.

Все пак новината за изместването на тежестта на потреблението от Вашингтон към Пекин все още не е напълно сигурна, тъй като оценките в края на миналата година може да се окажат изкривени поради данъчни съображения.

Американските нефтени компании традиционно ограничават вноса на петрол в края на годината, за да понижат складовите количества и оттам - данъците, които плащат.

През декември нетният внос на петрол в САЩ се е понижил до 5,98 млн. барела на ден – най-ниското ниво от февруари 1992 г., разкриват данни на щатската енергийна администрация. За същия период нетният внос на петрол в Китай е нараснал до 6,12 млн. барела на ден.

„Изглежда Китай е изместил САЩ и вече е новият основен нетен вносител на петрол и петролни продукти в глобален мащаб“, коментира Ерик Лий, анализатор на Citigroup в Ню Йорк.

През последното десетилетие нетният внос на петрол в САЩ през януари винаги е надхвърлял този през декември. Ето защо не е изключено Америка да си възвърне първото място поне за известно време.

Нетният внос в Китай през януари е достигнал 6,3 млн. барела на ден. Данните за първия месец на годината от САЩ още не са публикувани.

На годишна база САЩ остава най-големият нетен вносител на петрол в света. Тази преднина обаче бързо се стопява.

През 2012 г. нетният внос на петролни продукти в САЩ се е свил до 20-годишно дъно от 7,14 млн. барела на ден. За същия период вносът в Китай е възлизал средно на 5,72 млн. барела на ден.

Според анализаторите дори ако през януари тенденцията се обърне, САЩ неизбежно ще отстъпят първото място на Китай по-късно през 2013 г. или в началото на 2014 г., тъй като бумът на местния добив, подкрепен от все по-широкото използване на новата технология за добив на петрол от шистови скали, понижава необходимостта от внос.

В същото време американски рафинерии като ExxonMobil и Phillips 66 изнасят рекордни количества нефтени продукти, за да покрият нарастващото търсене в Латинска Америка и Африка.

Миналата година добивът на нефт в САЩ нарасна с над 800 хил. барела на ден – най-значителният ръст на продукцията от началото на петролната епоха в страната преди повече от 150 години.

Този ръст на вътрешния добив позволява на САЩ значително да понижат зависимостта си от петролния картел ОПЕК.

Основни потърпевши от тази тенденция са страни като Нигерия и Ангола, докато Саудитска Арабия, Кувейт и останалите страни от Близкия изток са по-слабо засегнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още