IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MAE: Глобалното търсене на петрол ще се свие за пръв път от 10 години

Причината е епидемията от коронавирус, която парализира през последните седмици Китай

14:03 | 14.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/CARINA JOHANSEN NORWAY OUT</p>

Снимка: EPA/CARINA JOHANSEN NORWAY OUT

Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозата си за растежа на глобалното търсене на петрол през настоящата година до най-ниско ниво от 2011 г. Причината е епидемията от коронавирус, която парализира през последните седмици Китай. 

По данни от последния месечен доклад на МАЕ глобалното търсене на петрол ще се увеличи през тази година със само 825 хил. барела, или с 365 хил. барела по-малко, отколкото беше заложено в предишната прогноза. Това би представлявало най-слабото нарастване на потреблението на важната енергийна суровина от 2011 г. насам.

В същото време се очаква търсенето на петрол да се свие през първото тримесечие на 2020 г. с 435 хил. барела спрямо година по-рано, като това ще представлява първо намаляване на световното петролно потребление от повече от десет години насам.

"От гледна точка на производителите, преди кризата с вируса Covid-19 се очакваше пазарът да се придвижи към постигане на баланс (между търсене и предлагане) през втората половина на 2020 г. поради комбинация от съкращенията на производството, приложени от началото на годината, по-голямото търсене и постепенното спиране на растежа на доставките извън ОПЕК. Сега обаче рискът, породен от кризата с вируса Covid-19, накара страните от ОПЕК+ да обмислят допълнително намаляване на производството на петрол “, се казва още в месени доклад на Международната агенция по енергетика.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още