Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Над 18 гигавата нови въглищни мощности са изградени в света до юли 2020 г.

Нови въглищни блокове са заработили в Германия и Чехия

Над 18 гигавата нови въглищни мощности са изградени в света до юли 2020 г.

Снимка: Архив Ройтерс

От началото на годината до края на юли в световен мащаб са били изградени и въведени в експлоатация 18,3 гигавата нови въглищни мощности, показват данните на EndCoal. Основна част от тях са в Китай - 11,3 гигавата. Нови въглищни мощности има изградени и в Европа (Германия и Чехия) въпреки последните промени в законодателството в областта на климата.

В Чехия това са първите въглищни блокове от 2016 година. В първите седем месеца на 2020 година в страната са заработили 660 мегавата нови въглищни блокове.

Още по темата

В Германия пък въведените нови въглищни мощности са 1,1 гигавата. Предишната въглищна мощност в страната е изградена през 2015 година и е в размер на 3,4 гигавата.

Полша, една от страните в ЕС, която разчита основно на въглища за енергетиката си, няма нови въглищни мощности до юли 2020 година. Варшава отбелязва проблемите да изпълни изискванията на Зелената сделка на ЕС и обмисля варианти за трансформация, като една от обмисляните възможности е ядрената енергия.

През 2019 година страната е въвела в експлоатация 1,8 гигавата нови въглищни мощности.

Сред големите инсталации през тази година са и новите въглищни мощности в Япония - към края на юли са въведени 1,8 гигавата, спрямо 1,2 гигавата за цялата 2019 година.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
2
 
1
преди 10 месеца
нов вятърен капацитет за ази година 74ГВтнов соларен капацитет за тази година 142ГВтнов геотермален капацитет за тази година 1ГВт...:)))

Още от Суровини
Цената на желязната руда продължава да пада, докато Китай налага още ограничения