IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Въглищата ще останат в историята до 2040 г.

Намаляването на емисиите въглероден диоксид все още се дължи на свитата икономическа активност, не на структурни промени

11:20 | 13.10.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пандемията от COVID се отразява сериозно на енергийния сектор и очакванията на анализаторите са, че ще са нужни години за възстановяването му. Според прогнози на Международната агенция по енергетика (МАЕ) през тази година свиването на енергийното търсене ще бъде в рамките на 5%, а инвестициите в енергийни проекти ще намалеят с 18 на сто. Кризата ще доведе и до намаляването на емисиите въглероден диоксид (СО2) със 7 на сто.

Оказва се, че базовите горива са сред големите жертви на COVID в енергетиката. Данните на МАЕ показват, че през 2020 година потреблението на петрол намалява с 8%, а на въглища - със 7%. В същото време секторът на възобновяемите енергийни източници изглежда незасегнат и делът им в общото потребление на енергия дори се повишава.

Очакванията са, че въглищата никога повече няма да могат да върнат предишното си присъствие и до 2040 година делът им в общото енергийно потребление ще падне под 20% - за първи път в модерната история на човечеството. През следващите две десетилетия 90% от ръста на енергийното потребление ще бъде покрито от възобновяемите енергийни източници и основно това ще се дължи на соларните паркове.

В най-мрачния сценарий на организацията за развитието на сектора енергийното търсене ще се възстанови едва през 2025 година. Това е свързано със забавяне в икономическото възстановяване - според анализите при липсата на ваксина и метод на лечение световният брутен вътрешен продукт (БВП) ще се върне на нивата отпреди кризата едва през 2023 година.

Основният сценарий за бъдещето на енергетиката обаче залага на бързо намиране на лечение на новия коронавирус, което ще доведе до съживяване на икономиката още през следващата година и ще върне енергийното търсене до предходните нива до 2023 година.

И при двата сценария ще има по-бавно възстановяване на нивата СО2 спрямо финансовата криза от 2008-2009 година. Но по-ниските нива са свързани само с намалената икономическа активност, не и със структурни промени в производството или потреблението. Това означава, че дори и с навлизането на ВЕИ енергетиката няма да "позеленее" и не се очаква влияние върху климатичните промени.

През 2020 година СО2 намаляват с 2,4 гигатона и това ги връща на нивата отпреди десетилетие, но не се очаква свиване на метана въпреки намаленото потребление на изкопаеми горива от енергетиката.

"Икономическото забавяне временно намали емисиите, но слабият икономически растеж не е стратегия за намаляване на емисиите", коментира изпълнителният директор на организацията Фатих Бирол при представянето на прогнозите, цитиран на страницата на МАЕ.

За да има значима структурна трансформация на енергийния сектор, ще са необходими инвестиции в нови, по-ефективни и чисти технологии. Според Агенцията правителствата имат капацитета и отговорността да вземат решения за ускоряване на чистата енергийна трансформация и да се тръгне в посока към постигане на климатичните цели, включително и за нулев въглероден отпечатък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Може, ама в някоя друга вселена.Бе кой ги пише тия глупости не мога да разбера.Китай и Индия в момента започват да строят цяла камара въглищни централи, през 2040 щели да са в историята въглищата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
ВЕИ е незасегнат, защото енергията им се изкупува задължително, дори да е най-скъпата. Нищо, че хората и фирмите са изтормозени от пандемията и са често на ръба финансово. Само ВЕИ тарикатите са важни, потребителите да дyxат сyпа !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
alphaomega
преди 3 години
През 2040г. въглищата ще са ви най малкият проблем. При тази система на управление светът изобщо няма да става за живее даже още 2030г. В момента протича ускорен цивилизационен разпад. Със нашата цивилизация сега с случва това което се е случило със всички други "велики" цивилизации преди нас но със скорост умножена 100х
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още