IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ запазва досегашните нива на производство, подкрепяйки петролните цени

Международният бенчмарк сорт Брент поскъпва с 5,3% малко след 18 ч. българско време на борсата в Лондон

19:20 | 04.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните партньори решиха да не увеличават производството през следващия месец, увеличавайки цените на суровината, съобщава Bloomberg.

Групата обсъди въпроса дали да възстанови 1,5 милиона барела на ден от производството си. Делегати посочиха, че страните от ОПЕК+ (събирателно от Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, водени от Русия – бел. ред.) са се споразумели да запазят производството устойчиво на настоящите нива, с изключение на леки увеличения от Русия и Казахстан. 

Международният бенчмарк сорт Брент поскъпва с 5,3% малко след 18 ч. българско време на борсата в Лондон.

Споразумението е победа за Саудитска Арабия, която продължава да настоява за допълнително ограничаване на добива. То оставя света пред възможността за значително затягане на доставките, по-високи енергийни цени и риск от ускоряване на инфлацията в момент, в който широкото разпространение на ваксините позволява възстановяване на търсенето, ударено по-рано от пандемията.

“ОПЕК+ определено рискува прекалено затягане на петролния пазар”, заяви Амирита Сен, главен петролен анализатор на Energy Aspects.

Брент вече поскъпна с близо 30% през тази година до над 67 долара за барел, след като ОПЕК+ запази производството си под очакваното търсене с цел да компенсира щетите от периода на най-тежките блокади за овладяването на пандемията. Без допълнителни доставки дефицитите ще се увеличат значително през април, сочат вътрешни очаквания на картела.

На фона на признаците за ускоряване на инфлацията агресивният ход на групата може да се превърне в главоболие за Федералния резерв и Европейската централна банка. Не само цените на петрола се покачват. От медта и стоманата до царевицата и соята борсово търгуваните стоки поскъпват значително.

Въпреки че решението на ОПЕК+ може да донесе своите ползи след тежката финансова болка от пандемията, то носи и рискове. Повишаването на цените на петрола до над 60 долара за барел може да помогне за съживяването на конкурентите на картела - американските шистови производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
korn
преди 3 години
ОПЕК- тоест мюсулманските катуни водени от Русия продължават да изнудват белите хора да работят за да ги изхранват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още