IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява на фона на страховете за глобалната икономика*

В същото време налице са условия за ескалиране на конфликта между САЩ и Запада

10:15 | 05.07.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в петък, тъй като опасенията за перспективите за глобалния растеж взимат превес над повишаващото се напрежение в Близкия изток, което би могло да наруши маршрутите за доставка и да повиши цените.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 1,08% до 56,72 долара за барел за достака през август. Сортът Брент отчита спад в цената си с 0,08% до 63,25 долара за барел за контракти с доставка през септември.

Анализатори твърдят, че петролът е под натиск заради опасенията за бъдещото търсене на фона на търговските спорове, които застрашават световния икономически растеж.

Загубите на петролните пазари все пак са ограничени заради удължаването на споразумението от страна на Организацията на страните износителки на петрол до март 2020 г. за задържане на доставките.

„Глобалният растеж остава основният фактор, който движи цените на петрола“, коментира Алфонсо Еспарца, старши анализатор в OANDA. Според него сделката на ОПЕК+ ще предпази петрола от по-сериозно понижение на цените, но трябва да се сложи край на търговския протекционизъм, за да се гарантира, че търсенето на енергийни продукти ще се възстанови.

Новите поръчки за американските заводи се свиха за втори месец подред през май, сочат данните от сряда.

Администрацията за енергийна информация съобщи, че запасите от суров петрол са се понижили с 1,1 млн. барела, което е много по-малко от спада от 5 млн. барела, който регистрира Американският петролен институт.

Това предполага, че търсенето на петрол в САЩ, най-големият потребител на суров петрол в света, може да се забави на фона на признаците на отслабваща икономика.

Междувременно в четвъртък Кралските военноморски сили на Великобритания задържаха ирански петролен танкер в Грибалтар в опит да превози петрол до Сирия в нарушение на санкциите на Европейския съюз – ход, който може да ескалира конфронтацията на Техеран със Запада.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,34% до 1416,10 долара за тройунция. Среброто и медта отчитат понижение в цената си съответно с 0,63% и 0,84%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,06% до 96,83 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,12% до 107,95 йени. Австралийският долар поевтинява спрямо американския с 0,09% до 0,7016 долара.

*Информацията е актуална към 9:36 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още